Testele care depistează din timp cancerele femeilor. PLUS: unde faceți gratuite teste Babaș-Papanicolau

Există o serie de analize și investigații pe care femeile nu trebuie să le sară. Efectuate regulat, ele pot depista foarte devreme semnele cancerului la sân sau de col uterin, ambele cu o incidență crescută.

Pentru femeile tinere, sub 40 de ani, controlul la sâni constă într-o ecografie mamară, care nu e dureroasă și nici iradiantă. O puteți face gratuit în majoritatea spitalor de stat cu profil de ginecologie (Spitalul Filantropia, Panait Sîrbu etc.), însă vă trebuie trimitere de la specialist, ginecolog, respectiv oncolog.

La Centrul Medical al Fundației Renașterea, o ecografie mamară costă mult mai puțin decât în spitalele private- 80 de lei. În clinicile particulare, ajunge la 200 de lei.  În completarea ecografiei clasice vine sonoelastonografia, o metodă neiradiantă, cu ajutorul căreia se evaluează elasticitatea țesutului mamar și  „se palpează virtual” zona care a trezit suspiciuni la ecografia obișnuită. Investigația nu este decontată și poate fi efectuată doar în câteva clinici private, cu 100 de lei.

Unde faceți gratuit testul Papanicolau     

Mamografia, în schimb, este recomandată femeilor de peste 40 de ani, anual sau o data la doi ani, în funcție de istoricul familial.  În spitalele de stat, o puteți face gratuit, chiar și cu trimitere de la medicul de familie, însă numai dacă sunt suspiciuni de boală. La Renașterea, o mamografie costă 150 de lei, iar în spitalele private, 180 de lei. Dacă au contract cu Casa de asigurări, plătiți la jumătate.
În multe clinici private se pot face mamografii digitale, mai puțin dureroase și iradiante, iar rezultatele sunt gata în câteva minute. Costă 300 de lei. În ceea ce privește Testul Babeș-Papanicolau, îl puteți face gratuit în spitalele de stat, cu trimitere de familie, în cazul în care există factori de risc. Dacă aveți între 24 și 64 de ani, puteți efectua gratuit acest test în cadrul programului național de screening împotriva cancerului de col. În acest sens, aveți nevoie de un formular pe care vi-l poate oferi medicul de familie.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

16 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

46 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: