Din cuprinsul articolului
Teste Covid. În România se fac 50.000 de teste Covid pe zi, potrivit ministrului sănătății, Nelu Tătaru. El a precizat totodată când vor fi disponibile testele rapide de COVID.
”Astăzi ajung în ţară şi vor fi distribuite către fiecare Unitate de Primiri Urgenţe a spitalelor mari. Capaciatea de testare în acest moment este de 169 de puncte la nivel naţional, cu 50.000 de teste. Lucărm în jur de 30-37-38-39, cel mai mult. În contextul în care avem recoltări sunt şi teste care trebuie lucrate. Din punctul meu de vedere trebuie gestionată foarte bine fiecare anchetă epidemiologică, pentru a putea testa pe oricine este în acea anchetă, cu condiția ca acea anchetă să fie făcută și corect, iar declarațiile celui care este în anchetă să fie şi corecte, şi atunci vom avea şi mai multe teste,” a declarat Nelu Tătaru, potrivit Rador.
Există trei tipuri de teste COVID-19: teste genetice PCR (sau moleculare), teste antigene și teste anticorpi.
• test rapid Antigen pentru detectare virus prin recoltarea unei secreții nazale.
• test rapid IGG/IGM pentru detectare anticorpi, sunt teste rapide cu colectarea unei probe de sânge.
• test molecular PCR, cu colectarea unei probe faringo-nazale și cu rezultate în 48 de ore.
Testarea rapidă este importantă, deoarece primirea de rezultate rapide înseamnă că o persoană știe mai devreme dacă trebuie să se izoleze pentru a evita transmiterea virusului altora.
Testul antigen este cel mai nou tip de testare și este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest teste detectează antigeni, adică bucata de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaște.
Testul antigen poate indica infecția în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil și pentru persoanele fără simptome, dacă infecția este activă. Timpul de testare este de 10 minute, are o specificitate relativă de 99.9%, o sensibilitate de 90.32% și un acord general de 97.8%.
Testele IGG/IGM pun în evidența eventuala prezență a anticorpilor. Aceștia se formeză la o săptămână de la infectare cu COVID-19, prin urmare nu reprezintă un diagnostic precoce. Aceasta înseamnă că nu se poate identifica pacientul bolnav în primele 7 zile de la debutul bolii, fie că boala este asimptomatică, uşor simptomatică sau cu o simptomatilogie mai zgomotoasă.
Cu alte cuvinte, testul rapid IGG/IGM ne ajută să aflăm dacă o persoană a trecut prin infecţie. După vindecare, anticorpii – cei care luptă cu virusul – rezistă în corp o perioadă de 2-3 luni, aşa cum arată unele studii.
Testele rapide IGG/IGM sunt căutate şi de cei care au trecut prin boală şi intenţionează să doneze plasmă convalescentă, un tratament extrem de util în cazul pacienţilor cu forme grave de COVID-19.
Testul are specificitate relativă 99,31% și precizie de 95,06%. Timpul de testare este 10 minute.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…