Din cuprinsul articolului
Testări medicale gratuite. Peste 1.000 de persoane, mai ales din mediul rural, vor beneficia, până în noiembrie, de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Organizatorii anunţă că vor fi câte două vizite în fiecare sat. În timpul primei vizite se vor recolta probele de sânge şi urină, iar în a doua vizită, weekendul următor, după venirea rezultatelor de la analize, se vor alătura şi medicii pentru investigaţii mai amănunţite.
FABC. Testări medicale gratuite în mediul rural
Cu fiecare ediție, caravana nu doar că oferă testări gratuite, ci și educă populația rurală despre importanța prevenției. Proiectul FABC rămâne relevant în contextul în care România are un mare deficit de medici de familie, dar și de medici specialiști în marea majoritate a zonelor.
„Proiectul ‘Nu am făcut destul’ vizează în special mediul rural, pentru că acolo accesul locuitorilor la servicii medicale, în special la medici specialiști, este mai dificil. Există zone din țară în care medicii de familie au un număr foarte mare de pacienți și nu pot acorda acelor pacienţi timpul pe care aceștia îl merită.
Există mulți locuitori din mediul rural, pentru care chiar și un drum la oraș pentru un consult specialist reprezintă, din punct de vedere financiar, o dificultate majoră”, a declarat Lorenzo Radu, coordonatorul campaniei pentru județul Bacău, potrivit RRA.
Caravana ajunge anul acesta în județele Teleorman (comunele Balaci și Gratia), Tulcea (Ciucurova și Topolog), Constanța (Chirnogeni), Bacău (Berești-Tazlău și Blagești) și Buzău (Vintilă Vodă). Calendarul ediției din 2024:
- 28 septembrie, 5 & 6 octombrie – Ciucurova, jud. Tulcea
- 5, 12 & 13 octombrie – Chirnogeni, jud. Constanța
- 12, 19 & 20 octombrie – Berești-Tazlău, jud. Bacău
- 19, 26 & 27 octombrie – Gratia, jud. Teleorman
- 26 octombrie, 2 & 3 noiembrie – Blagești, jud. Bacău
- 2, 9 & 10 noiembrie – Topolog, jud. Tulcea
- 9, 16 & 17 noiembrie – Vintilă Vodă, jud. Buzău
- 16, 23 & 24 noiembrie – Balaci, jud. Teleorman
Speranța de viață în România este a treia cea mai scăzută din EU
România se situează pe ultimele locuri Uniunea Europeană la rata de screening pentru diversse forme de cancer, iar speranța de viață a românilor este printre cele mai scăzute din Uniune.
Aproximativ 50% din medicii din România profesează în București și în 5 județe cu centre universitare. Suntem pe ultimul loc dintre cele 27 de țări EU în ceea ce privește rata de screening pentru cancerul de sân, pe locul 24 (din 27) la cancerul cervical și pe locul 26 (din 28) la cancerul colorectal.
În plus, speranța de viață în România este a treia cea mai scăzută din EU (75.3 ani vs. 80.7 ani). Deși acest context este cunoscut, România alocă în continuare pentru prevenție de 4 ori mai puțin decât media țărilor din UE. De aceea, mortalitatea prin cancer în România este mai mare decât media UE și a crescut în ultimul deceniu, deși prevalența cancerului în România este mai mică decât media U.E.