Din cuprinsul articolului
Testare gratuită în cabinetele medicilor de familie. Cum se va realiza și cine va beneficia de testarea cu teste rapide antigen.
Potrivit unui OUG aprobat marți de Guvernul României, medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor putea efectua activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2.
Medicii de familie vor cumpăra testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Pentru activitatea de testare realizată vor primi un tarif de 50 de lei, sumă ce cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecție necesare testării.
„Discutăm despre cel puțin două tipuri de cabinete ale medicilor de familie. Cele care vor testa pentru că vor avea condiții, astfel încât să realizeze acest lucru în baza unui contract pe care îl vom semna cu casele de asigurări de sănătate.
Iar celelalte cabinete, mă refer la cele care se află în clădiri unde există mai multe cabinete și niciun spațiu disponibil în care să se facă testarea, e posibil să se organizeze separat sau pacienții să fie trimiși la un alt cabinet pentru testare.
În primul rând, ne dorim ca această testare să nu genereze complicații din punct de vedere epidemiologic.
Contractul casei de asigurări se referă la pacienții care se încadrează în definiția de caz suspect, ei vor fi testați gratuit. Cei care vor să se testeze, de exemplu, pentru a merge la mall, vor plăti această testare”, a declarat Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei, potrivit RFI.
Medicii de familie care realizează testarea rapidă au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms, imediat după efectuarea testării, nu mai târziu de ora 24.00 a zilei respective, transmite Ministerul Sănătății.
Testarea cu teste rapide antigen se va realiza în cadrul programului de lucru, iar de această testare vor beneficia
Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS COV2, prevăzute în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, care se publică la adresa www.insp.gov.ro şi se actualizează periodic.
Acest nou serviciu medical se va face în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unităţii sanitare sau al furnizorului de servicii medicale în asistenţa medicală primară, în condiţiile prevăzute prin ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maxim 10 zile de la data intrării în vigoare a noii ordonanţe de urgenţă.
Finanțarea se va face de la bugetul de stat, prin transfer către Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…