Din cuprinsul articolului
Există mai mulți factori care determină cât timp vom trăi.
Unii dintre aceștia sunt în afara controlului nostru, cum ar fi genetica și bolile, însă alții sunt legați de obiceiurile stilului de viață, cum ar fi dieta și frecvența exercițiilor fizice.
Deși este imposibil să știm cu exactitate cât timp vom trăi, există anumiți indicatori care ne-ar putea da o idee despre speranța noastră de viață.
Mai exact, un medic a împărtășit un test simplu pe care îl puteți face acasă exact din acest motiv.
Prezent în cadrul emisiunii Today din SUA, doctorul Natalie Azar, colaborator medical al NBC News, a explicat cum „testul de la șezut la picioare” ar putea prezice probabilitatea ca o persoană cu vârsta cuprinsă între 51 și 80 de ani să moară în viitorul apropiat.
Cunoscut și sub numele de testul de ridicare în șezut sau SRT, acesta poate oferi o măsură a diferiților factori de longevitate.
Printre aceștia se numără sănătatea inimii, echilibrul, agilitatea, rezistența nucleului și a picioarelor și flexibilitatea.
Cum se efectuează testul
Este un test simplu, care nu necesită niciun echipament – doar spațiu pe podea pentru a sta jos.
Trebuie să treceți de la poziția în picioare la poziția așezat cu picioarele încrucișate și apoi înapoi în picioare, folosindu-vă doar picioarele și nucleul pentru a vă ridica și coborî.
Începeți testul cu un punctaj de 10 puncte și scădeți un punct dacă utilizați oricare dintre următoarele ca suport:
- mână
- Genunchi
- Antebraț
- O mână pe genunchi sau coapsă
- Partea laterală a piciorului.
Obținerea unui număr mic de puncte vă expune la un risc semnificativ mai mare de a muri în curând.
Dr. Azar a făcut referire la un studiu din 2012, spunând: „Studiul a constatat că, cu cât scorul este mai mic, aveți de șapte ori mai multe șanse să muriți în următorii șase ani.
„Opt puncte sau mai mult este ceea ce vă doriți. Pe măsură ce îmbătrânim, ne petrecem timpul vorbind despre sănătatea cardiovasculară și fitnessul aerobic, dar echilibrul, flexibilitatea și agilitatea sunt, de asemenea, foarte importante.”
Testul pe care îl poți face acasă pentru a afla cât vei trăi
Studiul, publicat de Societatea Europeană de Cardiologie, a implicat 2.002 participanți, dintre care 68% erau bărbați.
Participanții au efectuat testul SRT și au fost urmăriți de cercetători în anii următori.
Acesta a declarat: „Aptitudinea musculo-scheletică, evaluată prin SRT, a fost un predictor semnificativ al mortalității la subiecții cu vârste cuprinse între 51 și 80 de ani.”
În general, cei care au obținut cele mai puține puncte, de la zero la trei, au avut șanse de până la șase ori mai mari de a muri decât cei cu cele mai mari punctaje (opt până la 10).
Aproape jumătate (40 la sută) dintre cei din acest interval au murit în decurs de 11 ani de la efectuarea studiului.
Conducătorul studiului, Dr. Claudio Gil Araújo, a declarat: „În comparație cu alte abordări ale testării funcționale, testul de ridicare în șezut nu necesită echipament specific și este sigur, ușor de aplicat într-o perioadă scurtă de timp (mai puțin de două minute) și cu un scor fiabil.
„În practica noastră clinică, în ultimii zece ani, testul s-a dovedit a fi util și practic pentru aplicarea la un spectru larg de populații, de la cele pediatrice la cele geriatrice.
„Dacă un bărbat sau o femeie de vârstă mijlocie sau mai în vârstă poate să stea și să se ridice de pe podea folosind doar o singură mână – sau chiar mai bine fără ajutorul unei mâini – nu numai că se află în cuartila superioară a aptitudinii musculo-scheletice, dar prognosticul lor de supraviețuire este probabil mai bun decât cel al celor care nu pot face acest lucru.”
Cu toate acestea, în general, persoanele care au obținut cele mai mici scoruri au fost mai în vârstă decât cele care au obținut scoruri ridicate.