Sari la conținut

Testul simplu care îți arată dacă suferi de ficat gras. Orice persoană cu vârsta peste 35 de ani trebuie să îl facă anual

Ficatul gras
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Ficatul gras

Test pentru ficat gras. Ficatul gras, cunoscut și sub numele de steatoză hepatică, este o afecțiune comună în care ficatul acumulează cantități anormale de grăsime. Această afecțiune poate fi cauzată de diverse factori și poate duce la complicații serioase dacă nu este gestionată corespunzător.

Bolile cronice ale ficatului afectează la nivel global până la 844 milioane de oameni. Ca și în cazul altor afecțiuni cronice, bolile hepatice evoluează în liniște, în primele faze, fără simptome, iar când acestea devin vizibile și deranjante boala se află deja într-un stadiu avansat.

Ficatul gras este o afecțiune caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime în celulele hepatice. Deși este normal ca ficatul să conțină o anumită cantitate de grăsime, atunci când procentul depășește un anumit nivel, poate apărea inflamația hepatică și alte probleme de sănătate.

Test pentru ficat gras

Ficatul gras poate fi adesea asimptomatic în stadiile incipiente. Cu toate acestea, în cazurile mai severe, pacienții pot experimenta:

  • oboseală constantă
  • durere în partea superioară a abdomenului
  • scădere în greutate
  • slăbiciune generală

Diagnosticul se face prin intermediul testelor de sânge care pot arăta niveluri crescute ale enzimelor hepatice. De asemenea, scanările și ecografiile pot oferi informații suplimentare despre gradul de afectare a ficatului.

”Boala ficatului gras este dificil de identificat de către pacient deoarece nu se manifestă prin simptome specifice. De aceea este recomandat ca orice persoană cu vârsta de peste 35 de ani să facă anual o ecografie abdominală pentru a-și verifica sănătatea ficatului. Ficatul gras este o afecțiune cu evoluție progresivă și uneori este diagnosticată în stadii avansate de boală. Cu cât este depistată mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari și poate fi evitată evoluția spre forme severe” – a declarat Prof. Univ. Dr. Mihai Mircea Diculescu, medic primar gastroenterologie.

Diferența dintre un ficat normal și un ficat gras
Diferența dintre un ficat normal și un ficat gras

Cauzele posibile

Există mai multe cauze potențiale ale ficatului gras, iar printre acestea se numără:

  • Alimentația necorespunzătoare: Consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi, zaharuri și carbohidrați poate duce la acumularea de grăsime în ficat.
  • Problemele de greutate: Persoanele supraponderale sau obeze au un risc crescut de a dezvolta ficat gras.
  • Consumul excesiv de alcool: Abuzul de alcool este o cauză comună a steatozei hepatice
  • Afecțiuni medicale: Diabetul, rezistența la insulină, nivelurile crescute de colesterol sau trigliceride și alte afecțiuni metabolice pot contribui la dezvoltarea ficatului gras.

Tratament pentru ficat gras

În general, gestionarea ficatului gras implică modificări ale stilului de viață și tratamentul cauzelor subiacente:

  • Alimentație sănătoasă: Adoptarea unei diete echilibrate, bogate în fructe, legume, proteine slabe și grăsimi sănătoase poate ajuta la reducerea acumulării de grăsime în ficat.
  • Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică regulată poate ajuta la scăderea în greutate și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.
  • Evitarea alcoolului: Pentru cei cu ficat gras, evitarea consumului de alcool este esențială.
  • Tratamentul altor afecțiuni: Controlul afecțiunilor medicale precum diabetul sau nivelurile crescute de colesterol poate ajuta la reducerea riscului de complicații asociate ficatului gras.

”Tratamentul bolii ficatului gras se bazează pe 2 piloni principali: modificarea stilului de viață (care presupune: alimentație echilibrată, controlul greutății, evitarea sedentarismului și a fumatului) și tratament medicamentos hepatotrop cu agenți medicamentoși a căror eficacitate a fost demonstrată clinic”, subliniază Prof. Univ. Dr. Mihai Mircea Diculescu.
Societatea Română de Gastroenetrologie și Hepatologie precizează că „tratamentul farmacologic hepatoprotector trebuie să se facă conform principiilor medicinei bazate pe dovezi, cu medicamente care și-au dovedit eficacitatea în studii clinice(…) Nu este recomandată utilizarea hepatoprotectoarelor cu statut de supliment alimentar, dacă compoziția lor nu este clar studiată.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel