Dacă este depistat la timp, cancerul de colon și rectal poate fi vindecat în 90% din cazuri. Testul imunologic, care este mai fiabil decât vechiul test Haemoccult, este oferit ca parte a programului organizat pentru persoanele de peste 50 de ani și caută prezența sângelui în scaun. În cazul unui rezultat pozitiv sau în cazul unui risc familial, examenul de referință pentru diagnosticarea cancerului colorectal rămâne colonoscopia.
Cancerul de colon și de rect, cunoscut sub numele de „cancer colorectal”, afectează peste 43.000 de francezi în fiecare an. Este al doilea cel mai letal cancer.
Testul pentru cancerul colorectal: când și de ce să îl facem?
Orice persoană cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, fără simptome sau factori de risc specifici (antecedente familiale de cancer de colon, boala Crohn și alte boli intestinale etc.), este invitată să se supună unui consult la fiecare doi ani, în cadrul unui program de screening organizat pe același model ca și cel pentru cancerul de sân. Scopul este de a căuta urme de sânge ocult (care nu este vizibil cu ochiul liber) în scaune, semn al unei posibile anomalii, polip intestinal sau cancer al intestinului gros, potrivit Sante Magazin.
De ce să vă faceți testul?
Acest cancer se dezvoltă lent, în interiorul colonului sau al rectului, din leziuni numite polipi. Identificarea lor la timp permite vindecarea în nouă cazuri din zece. Acesta este scopul screeningului organizat. Acest sistem permite depistarea în stadiu incipient a 70% dintre cancerele colorectale.
Dacă faceți parte din populația vizată de acest test (femei sau bărbați cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, fără simptome), acest test trebuie făcut o data la doi ani și poate fi efectuat gratuit, cu trimitere de la medical de familie.
Acest consult vă poate salva viața, deoarece vârsta este un factor de risc major pentru cancerul colorectal. 95% din cazuri apar după vârsta de 50 de ani.
Ce este testul immunologic fecal?
Conform studiilor științifice, screeningul prin testul imunochimic fecal (FIT) depistează mai multe cancere și polipi decât testul hemoragiei oculte fecale (FOBT) cu guaiac. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe colonoscopii pentru a depista alte tipuri de cancer și polipi. Există diferențe între țări în ceea ce privește alegerea testului de screening pentru cancerul intestinal, în funcție de prevalența cancerului colorectal, de resursele locale și de alte preferințe. Este recomandată utilizarea testului de screening adoptat de programul la care sunteți arondat.
Avantaje
Acest test este mai fiabil decât vechiul test guaiac. Acesta vizează în mod specific hemoglobina umană și, prin urmare, reacționează numai în prezența sângelui uman: rezultatul nu poate fi influențat de alimente (carne roșie crudă). Acesta detectează de 2,4 ori mai multe cancere și de 3,7 ori mai multe adenoame avansate (leziuni precanceroase) decât vechiul test, cu un risc mai mic de falsuri pozitive.
Durează doar câteva minute. Este nevoie de o singură probă.