Sari la conținut

5 intrebari despre testul RT PCR, carora trebuie sa le stii raspunsul

Test PCR. Inainte de a efectua un astfel de test este bine sa stii cat mai bine ce este, cum se face si ce implica din partea ta. Astfel, este important sa iei in considerare anumite aspecte foarte importante despre testele RT PCR.

De ce sa efectuezi testul RT PCR?

Cel mai recomandat test Covid-19 este testul RT PCR.  Desi atunci cand cauti test covid-19 pret, acesta nu este cea mai ieftina optiune, este varianta recomandata de toti medicii, deoarece este cea mai eficienta in detectarea unei infectii acute, chiar si in cazul persoanelor asimptomatice.

Exista mai multe motive pentru care merita sa investesti intr-un astfel de test, chiar si atunci cand nu ai niciun simptom. Este important sa te testezi atunci cand stii ca ai intrat in contact cu o persoana bolnava, atunci cand vizitezi persoane in varsta sau atunci cand vrei sa pleci intr-o calatorie. In felul acesta, ii poti proteja pe cei din jurul tau.

Cum se face recoltarea pentru test? 

Recoltarea probelor pentrru testele RT PCR se face prin prelevarea de exsudat nasofaringian si faringian cu ajutorul unor tampoane. In cazul unei infectii, cele mai multe virusuri se regasesc in tractul respirator. Tocmai de aceea, recoltarea se face in acest mod.

Este dureroasa recoltarea? 

Nu! Recoltarea nu este dureroasa, insa poate sa fie usor neplacuta, in conditiile in care este destul de  invaziva. Aceasta dureaza putin, insa si nu implica niciun pericol pentrru persoana testata.

Cat de eficient este un test RT PCR?

Eficienta unui astfel de test este foarte mare, spre deosebire de acuratetea altor tipuri de teste. De regula, rezultatul este livrat in maxim 24 de ore, iar precizia este de 99.9%. Evident, exisxta si riscul unor rezultate fals pozitive sau fals negative, insa este foarte mic.

Care este perioada de valabilitate pentru rezultatul testului?

Din pacate, testul este valabil doar in momentul recoltarii, in conditiile in care imediat dupa efectuarea sal, pacientul poate fi infestat. Riscurile sunt destul de mici sa se intample asta, motiv pentrru care multe dintre institutiile care cer un test sau multe dintre tarile care permit intrarea doar cu un test, lasa o limita de 48 de ore.

Testarea nu te scapa de virus si nu te protejeaza de acesta, insa poate sa iti ofere informatii concludente despre starea ta prezenta de sanatate si te poate ajuta sa iei cea mai buna decizie. Daca suspectezi ca esti pozitiv sau ca ai intrat in contact cu o persoana pozitiva, este extrem de important sa faci testul pentru ca in felul acesta poti preveni imbolnavirea celor din jurul tau.

Daca ai facut testul si esti pozitiv, tot ceea ce ai de facut este sa stai in autoizolare iar daca simptomele devin neplacute sa ceri ajutor medical. Cel mai probabil insa, simpotomele vor fi inexistente sau usoare, asadar, va fi suficient sa stai izolat, evitand contactul cu cei din jur.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel