Un accident vascular cerebral poate afecta o persoană fără ca ea să-și dea seama. Accidentele vasculare cerebrale cauzează de obicei probleme de vorbire, amorțeală și chiar paralizia feței și corpului.
Cu toate acestea, potrivit sfatulmedicului.ro, unele accidente vasculare cerebrale sunt asimptomatice. Forma tăcută apare în același mod ca vasculopatia ischemică, adică atunci când alimentarea cu sânge a creierului se oprește brusc. Ca urmare, creierul nu poate primi oxigen și celulele sunt deteriorate.
În cazul în care bănuiți că o persoană are un accident vascular cerebral, dar nu sunteți sigur, cereți-i să facă trei lucruri. Dacă observați că vă îngreunează, sunați imediat o ambulanță.
Test de depistare a accidentului vascular cerebral
1. Fă-l să zâmbească larg, arătându-și dinții. În timpul unui accident vascular cerebral, zâmbetul își pierde naturalețea, devine foarte încordat și arată ca un zâmbet sau unilateral și strâmb.
2. Roagă-l să închidă ochii, să-și ridice mâinile și să le țină în această poziție timp de 10 secunde. În timpul unui accident vascular cerebral, mușchii slăbesc și este dificil să-i mențineți ridicati pentru o lungă perioadă de timp. Dacă un braț nu se ridică deloc, acesta este, de asemenea, un semn sigur al unui accident vascular cerebral.
3. Cereți persoanei să repete o propoziție. De exemplu: „Vremea este bună în această dimineață.” Un accident vascular cerebral este caracterizat de o tulburare de vorbire și, în acest caz, persoana face față prost sarcinii.
Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai frecvente cauze de deces și dizabilitate la om. Simptomele unui accident vascular cerebral acut apar brusc și se dezvoltă foarte repede. Aici este important să evaluați rapid situația și să apelați o ambulanță pentru a evita consecințele grave și ireparabile.
Există trei tipuri de accidente vasculare cerebrale:
1. AVC ischemic . Mai frecvente și asociate cu dificultăți în fluxul sanguin către unele părți ale creierului. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza unui cheag de sânge.
2. AVC hemoragic sau hemoragie intracerebrală. Ocupă locul al doilea ca frecvență. În acest caz, pereții vaselor de sânge sunt rupte și sângele intră direct în creier. Iată cele mai caracteristice simptome ale unui accident vascular cerebral iminent
3. Hemoragie subarahnoidiană netraumatică . Potrivit medicului, nu cu mult timp în urmă au început să o distingă ca o specie separată. Aceasta este, de asemenea, o ruptură a unui vas de sânge, dar sângele nu intră în țesutul cerebral, ci între așa-numitele membrane moi și arahnoide ale creierului.