Sari la conținut

Terapiile imuno-oncologice, un posibil leac-minune împotriva cancerului

Imuno-Oncologia este de departe tema nr. 1 la cea mai importantă reuniune științifică de oncologie a anului, American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2015.
Experții prezenți la ASCO  2015 au discutat despre imuno-oncologie ca despre o nouă categorie de tratamente pentru cancer, alături de cele cunoscute până acum: chirurgia, radioterapia, chimioterapia, terapiile țintite.

Studiile prezentate au arătat deja primele rezultate promițătoare în cancerul hepatic, cancerul colo-rectal și cancerul de cap și gât, iar în perioada următoare vom asista la o avalanșă de publicații despre rolul acestor medicamente și în alte forme de cancer: gastric, ovarian, limfoame etc.

„Imuno-oncologia duce știința oncologică într-o zonă foarte profundă de cunoaștere a medicinei. Suntem contemporani cu o nouă etapă istorică pentru tratamentul cancerului, după cea a terapiilor țintite. Imuno-terapiile nu vizează direct celulele canceroase, ci își propun “trezirea” sistemului imun al organismului pentru a lupta împotriva cancerului. Toate celelalte clase de tratamente amintite anterior vizau direct tumora, celulele canceroase. Este o schimbare esențială care va aduce cu sine și nevoia unor programe de informare și educaționale adresate medicilor, pacienților, a presei și decidenților din domeniul sanitar. Potențialul maxim al imuno-oncologiei nu poate fi atins în condițiile unei înțelegeri reduse, incomplete a noului domeniu” Dr Marius Geantă.

Folosind sistemul natural de apărare al organismului, imunoterapia poate aduce o nouă perspectivă acelor pacienți cu anumite tipuri de cancer pentru care au fost epuizate alte opțiuni terapeutice.

Terapiile imuno-oncologice continuă să fie investigate în încercarea de a răspunde nevoilor încă nesoluționate și pentru îmbunătățirea perspectivelor clinice în cazul stadiilor avansate de cancer.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel