Din cuprinsul articolului
Cele mai multe terapii pentru boala Alzheimer sunt axate pe eliminarea acumulării de plăci amiloide care se găsesc în creierul persoanelor afectate de demenţă.
Însă cercetătorii americani de la spitalul universitar Stanford speră că un tratament de validare a conceptului bazat pe transplanturi de celule stem din sânge, ar putea reduce semnele bolii.
Echipa de oameni de știință a transplantat la șoareci celule stem și progenitoare din sânge, ceea ce a dus efectiv la înlocuirea unui tip de celule neuronale, numite microglia, care sunt defecte la șoarecii cu Alzheimer.
„Această abordare a terapiei celulare este unică în domeniu, întrucât majoritatea cercetătorilor se străduiesc să găsească pastile sau terapii injectabile pentru a trata boala Alzheimer”, a declarat dr. Marius Wernig, profesor de patologie și cercetător la Institutul Stanford pentru biologia celulelor stem și medicină regenerativă, comentând rezultatele publicate recent în revista Cell Stem Cell, potrivit 360medical.ro.
Potrivit specialiștilor, există o asociere clară între boala Alzheimer neereditară, care tinde să apară mai târziu în viață și nu provine dintr-o variantă genetică moștenită, și diverse mutații ale microgliei. Celulele microglia protejează alte celule cerebrale împotriva invadatorilor și funcționează ca o echipă de mentenanță, eliminând gunoiul metabolic care se poate acumula în creier.
Oamenii de știință au observat că unele variații genetice ale microgliei prezintă o corelație puternică cu un risc crescut de apariție a bolii Alzheimer. Una dintre aceste corelații implică o genă numită TREM2, care joacă un rol esențial în modul în care microgliile detectează și abordează neurodegenerarea.
Cercetătorii au constatat că celulele transplantate au reconstituit sistemul sanguin și că unele dintre ele s-au încorporat eficient în creierul primitorilor și au devenit celule care arătau și se comportau ca microglia.
În prezent, numeroși cercetători, dezvoltă metode mai puțin toxice de pregătire a pacienților pentru transplanturile de celule stem. O terapie cu celule cerebrale s-ar putea baza pe aceste metode îmbunătățite și mai sigure de transplant.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, există aproximativ 55 de milioane de oameni din întreaga lume care trăiesc cu boala Alzheimer și alte demențe, iar numărul este de așteptat să crească în următorii câțiva ani.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…