Din cuprinsul articolului
Efectele progresive și devastatoare ale bolii Alzheimer asupra structurii și funcției creierului se manifestă printr-o gamă largă de modificări cognitive și comportamentale de-a lungul timpului.
Singurele tratamente pentru boala Alzheimer se concentrează pe reducerea simptomelor și pe încetinirea progresiei bolii, dar în prezent nu există niciun tratament curativ. Însă un nou studiu, care a fost publicat recent în revista Nature Neuroscience, va contribui la extinderea disponibilităţii terapiilor de stimulare cerebrală profundă prin reducerea drastică a costurilor şi a riscurilor.
Astfel, se speră că pierderea memoriei cauzată de boala Alzheimer şi de alte forme de demenţă ar putea fi tratată în curând fără medicamente prin stimularea electrică nechirurgicală a creierului.
Acest tratament nedureros şi neinvaziv numit „interferenţă temporală” utilizează câmpuri electrice de frecvenţe multiple pentru a stimula neuronii din hipocampus, o regiune profundă a creierului implicată în formarea, stocarea şi reamintirea amintirilor.
”Cu noua tehnică am demonstrat pentru prima dată că este posibilă stimularea de la distanţă a unor regiuni specifice din adâncul creierului uman fără a fi nevoie de o intervenţie chirurgicală”, a declarat neurologul Nir Grossman de la Imperial College din Londra (ICL), într-un comunicat al ICL.
Noua tehnică deschide o cale cu totul nouă de tratament pentru bolile cerebrale precum Alzheimer, care afectează structurile profunde ale creierului. Neuronii umani comunică cu ajutorul semnalelor electrice. Printre procesele sale complexe, maladia Alzheimer afectează această comunicare între neuronii din hipocampus, încorporaţi adânc în lobul temporal al creierului.
Stimularea profundă a creierului este o modalitate de a remedia aceste dezechilibre ale activităţii electrice şi ar putea, potenţial, să trateze afecţiuni cerebrale precum Alzheimer. Electrozii implantaţi pot monitoriza activitatea şi pot transporta mici curenţi electrici în regiunile cu disfuncţionalităţi.
”Până acum, dacă doream să stimulăm electric structurile din adâncul creierului, trebuia să implantăm chirurgical electrozi, ceea ce, bineînţeles, implică riscuri pentru pacient şi poate duce la complicaţii”, explică dr. Grossman, potrivit sursei citate de News.ro.
În cazul interferenţei temporale, câmpurile electrice de înaltă frecvenţă sunt trimise în creier prin intermediul unor electrozi fixaţi în exteriorul scalpului. Două câmpuri electrice, unul la 2.000 Hz şi celălalt la 2.005 Hz, sunt direcţionate pentru a se suprapune (interfera) în lobul temporal, creând un curent diferenţial de joasă frecvenţă la 5 Hz. Acest curent se află în aceeaşi gamă de frecvenţe ca şi activitatea neuronală în învăţare şi memorie.
Câmpurile electrice de joasă frecvenţă de 5 Hz acţionează în hipocampus, facilitând coordonarea de către celule a activităţilor necesare pentru a crea amintiri. Înainte de a încerca să ţintească de la distanţă hipocampul cu ajutorul câmpurilor electrice, cercetătorii au folosit experimente cerebrale postmortem şi modelare computerizată pentru a confirma că acest lucru este posibil.
Oamenii de ştiinţă speră că folosind un curent de 5 Hz să poată revigora neuronii bolnavi din hipocampus. Ei speră că acesta va repara daunele provocate de Alzheimer la mitocondriile din zonă – generatoarele de energie ale celulelor.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…