Traumatismele, entorsele, intinderile musculare sunt evenimente comune, care se pot intampla oricui, dar mai ales celor care practica o activitate sportiva. Terapia prin răcire sau crioterapia este o soluție sigură și eficientă pentru calmarea durerii provocate de entorse, traumatisme sportive, lovituri, întinderi musculare. Unele dintre cele mai noi metode de crioterapie sunt spray-urile și plasturii pe bază de levomentol. Această substanță produce senzația de rece la nivelul zonei afectate, ceea ce reduce durerea și ajută la prevenirea inflamației.
Ce este crioterapia?
Terapia „rece” sau crioterapia este una dintre cele mai utilizate proceduri pentru calmarea durerilor acute, survenite de cele mai multe ori în urma unor traumatisme. Este ușor de aplicat și, cel mai important, foarte eficientă. Iată cum acționează crioterapia. Răcirea unei leziuni scade temperatura pielii și a țesutului subcutanat. Scăderea temperaturii pielii acționează asemenea unui anestezic local. Acest efect de răcire amorțește terminațiile nervoase, încetinind transmiterea mesajului dureros către sistemul nervos central. Astfel se explică reducerea durerii, precum și a inflamației.
Efectul analgezic este maxim dacă aplicarea frigului se face imediat, în primele minute după traumatism, și durează, după caz, de la 30 de minute până la 3 ore.
Contactul pielii cu frigul are și acțiune miorelaxantă. Astfel, crioterapia determină o scădere a tonusului muscular și o relaxare a mușchilor, efecte foarte importante mai ales în cazul întinderilor musculare.
Cum apare senzația de frig?
Senzația de frig ia naștere prin stimularea receptorului TR PM8, denumit și receptorul mentolului, care este principalul element al senzației de frig. El este sensibil la variațiile termice, dar și la substanțe cu efect răcoritor cum ar fi mentolul. De aceea, aplicat pe piele, levomentolul dă senzația de frig, cu efect de analgezic și anestezic local.
Când și cum se utilizează crioterapia?
Crioterapia este o procedură recunoscută și recomandată de către medici și fizioterapeuți pentru reducerea durerii și prevenirea complicațiilor determinate de inflamația unei zone rănite. În acest scop, s-a dovedit prin studii de laborator că dispozitivele medicale de crioterapie sunt mai sigure și mai eficiente decât aplicarea clasică a compreselor cu gheață. De ce? Spre deosebire de gheață, crioterapia sub formă de spray sau de plasture poate scădea temperatura țesutului cutanat, fără a deteriora celulele. Spray-ul de crioterapie difuzează particule reci, care conferă un efect răcoritor rapid, calmând rapid durerea și inflamația. Medicii recomandă folosirea spray-ului răcoritor imediat ce a avut loc leziunea. Crioterapia poate fi folosită ca metodă de tratament în primele 24-48 de ore după o accidentare, având varianta plasturilor analgezici pe bază de levomentol.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…