„Antrenamentele de fericire” au beneficii cât se poate de serioase asupra organismului: întăresc inima, combat anxietatea și stimulează imunitatea
Andreea Ciulac
Dacă medicii ar prescrie veselia în rețete, am fi un popor mult mai sănătos. O spun cei care au trecut pragul Centrului de Terapie prin Râs Mandarin din Capitală ( http://terapieprinras.ro), unde oamenii împovărați de griji reînvață la propriu să râdă cu poftă. „Cercetările arată că un singur minut de râs este echivalent cu zece minute de alergare”, spune psihoterapeutul Monica Burcea, cea care a pus pe picioare centrul, inspirată de o călătorie în India.
„Acolo am aflat despre «laughter yoga» – yoga râsului și despre efectele aproape miraculoase pe care le are asupra sănătății psihice și fizice. Grupurile de participanți ajung până la câteva sute. Așa se explică faptul că indienii găsesc bucurie în orice, chiar dacă noaptea dorm pe un carton”, povestește Monica.
„Am imitat o broască ca să scăpăm de penibil”
Acesta a adaptat conceput după mentalitatea românească, păstrând însă ideea de bază, iar participanții s-au adus unii pe alții, după ce au văzut că joaca este un adevărat elixir al tinereții. „Avem participanți cu vârste cuprinse între 15 și 65 de ani. Ca și domenii de activitate, sunt mai ales persoane care desfășoară muncă statică, de birou, dar vin și studenți și pensionari”, descrie specialistul profilul grupului vesel.
Printre absolvenții celor patru module ale atelierului de terapie prin râs se numără și Sorina Floroiu, o tânără de 22 de ani, care deși era cunoscută pentru veselia ei molipsitoare, tot a mai avut ceva de învățat. „Chiar mă gândeam că o să-mi fie greu să râd spontan într-un mediu controlat, dar a fost cu totul diferit. Ne-am imaginat tot soiul de situații hazli, nu doar pentru amuzament, ci și pentru auto-cunoaștere. Spre exemplu, am imitat o broască, pe podea, încercând să scăpăm de teama de penibil. Fiecare oră începea cu puțină teorie, vorbeam despre noi, despre ce ne împiedică să ne comportăm cum simțim. Acum, pot spune că am ajuns să-i cunosc pe acei oameni mai profund decât îi cunosc pe cei cu care mă văd zi de zi ”, explică Sorina, licențiată în psihologie.
Igienă pentru psihic
Și tocmai componenta psihologică a terapiei face ca participanții să plece acasă total schimbați. „Așa cum corpul nostru are nevoie de igienă, și psihicul are nevoie de igienă. Umorul și jocul recalibrează modul în care percepem realitatea, reduc rezistența la nou”, explică psihoterapeutul Monica Burcea.
În societatea modernă, spune acesta, se promovează ideea conform căreia cu cât ești mai serios și mai încruntat, cu atât ești mai apreciat la locul de muncă.
Un mit spulberat chiar de una dintre participante, de meserie executor judecătoresc, care a început să zâmbească mai mult și la serviciu aplicând tehnicile deprinse la terapie.
În societatea modernă se promovează ideea: cu cât ești mai serios cu atât ești mai apreciat. Umorul și jocul
recalibrează modul în care percepem realitatea, reduc rezistența la nou.”
Monica Burcea, psihoterapeut
Cercetări făcute la Universitatea din Chicago arată că un copil râde în medie de 300 de ori pe zi până la vârsta de 7 ani, după care mai râde doar de 20-30 de ori pe zi. Momentul corespunde cu intrarea la școală
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…