Terapia prin jocul prin jocul cu nisip. În ce constă și ce poate vindeca?

În ce constă această terapie și la ce ajută? Este o „joacă”? Răspunsurile ni le-a oferit prof. dr. Mihaela Minulescu

Prof. dr. Mihaela Minulescu, psihoterapeut analist formator, ne-a vorbit despre această terapie – „o joacă” foarte serioasă. Terapia lucrează cu imaginaţia. Chiar şi de la vârste mici, jocul cu nisipul și miniaturile ajută copilul să „vorbească” prin imagini despre sine, chiar dacă nu știe să folosească cuvinte sau metafore. „Terapia prin jocul cu nisip este una dintre cele mai complexe forme de terapie tocmai pentru că se adresează capacităţii de a imagina, de a pune în joc emoţia şi imaginea pentru a da sens unei condiţii interioare. Persoanei i se cere să lucreze cu sufletul, nu cu mintea, să dea sens, să creeze, să exprime nu să construiască, să relateze sau să povestească”, ne spune specialistul. Ca adulţi suntem obişnuiţi să fim prea logici. Jocul cu nisip e un joc liber, dar îl facem în siguranţa cadrului, ne spune psihologul: „Există o persoană care este cu noi chiar dacă jocul ne aduce o emoţie sau o amintire care pare cople- şitoare, există şi o limitare dată de dimensiunea cutiei care ne asigură siguranţa spaţiului, există, în ultimă instanţă, opţiunea liberă de a vorbi sau nu despre imaginea care a rezultat, de a folosi nisipul uscat sau nisipul ud, de a folosi doar nisipul şi formele care ne ajută să exprimăm starea sufletească, sau, alături de nisip, miniaturile prin care imaginea devine bogată”. Terapia este foarte utilă, mai ales atunci când ne este greu să vorbim despre ceva. De la copii, la cele mai înaintate vârste, procedura „poate ajuta oricare om care încearcă să exprime lucruri greu de exprimat doar prin cuvinte sau să exprime o condiție care este în suflet şi este aproape dificil să o vezi în toată complexitatea ei. Uneori, ca să înţelegi o stare complexă prin care treci sau chiar o imagine dintr-un vis, este mult mai bine să o captezi în concret, să o poţi vizualiza într-o imagine, decât să o explici doar prin cuvinte şi apoi sensurile descoperite să se piardă în neant”, adaugă dr. Mihaela Minulescu.

Ce poate vindeca?

Poate vindeca lipsa de încredere în propria ființă, aduce bogăție și vindecare interioară. „Îţi dă o singuran- ţă în realitatea şi substanţa vieţii tale interioare, poți descoperi resurse sau blocaje care te împiedică să-și urmezi destinul, te ajută să te descoperi și să înțelegi, uneori, cauzele care te împiedică să te poți bucura de viață”. Îți restabilește echilibrul sufletesc. Sandplay face parte dintre terapiile complexe, care cer experienţă şi capacitatea de a înţelege în profunzime dinamica conştient-inconştient. „Din experienţa de peste 8 ani de când am învăţat şi am lucrat şi cu această formă de terapie profundă pot să vă spun că persoanele adulte cu care lucrez ajung să se exprime prin imagine în func- ţie şi de cât de deschise sunt pentru a vorbi prin imagini. Copiii adoră acest mod de exprimare şi învaţă mult despre ei înşişi şi ajung să-şi vindece temeri, tensiuni, nesiguranţe”, ne-a explicat dr. Mihaela Minulescu. Este foarte utilă şi în „crizele de adolescen- ţă”, tinerii descoperind cu uşurinţă lucruri care îi pot ajuta să răspundă la celebra întrebare „cine sunt eu?”. Dar şi adulţii îşi pot echilibra încrederea şi imaginea de sine într-o manieră care nu este atât de dificilă sau restrânsă, precum confesiunea sau exprimarea prin cuvinte.

^ Mijlocul imaginii in nisip, motivul central

Una dintre cele mai apreciate terapeute din lume, Ruth Ammann, a lansat, de curând cartea „Terapia prin jocul cu nisip – Sandplay, Drumul creator al dezvoltării personalității”. Volumul a apărut și în România, la Editura Trei. „Principiul jocului cu nisip constă dintr-un circuit format din modelarea unei imagini în cutia cu nisip, preluarea lăuntrică a forțelor care acționează în modelare și dizolvarea imaginii în lumea exterioară. Urmează o remodelare și iarăși o preluare lăuntrică și dizolvarea în exterior”, spune autoarea cărții. „(…)Analizandul nu stă în cutia cu nisip, ci în fața ei. De aceea el percepe cutia cu nisip ca pe o bucată de hârtie pe care pictează un tablou. (…) În principiu, noi fotografiem și interpretăm imaginile în nisip din poziția celui care le creează. Mijlocul imaginii în nisip constituie întotdeauna motivul central. Reprezentând diferite aspecte ale Sinelui, am găsit până acum mereu mandale în centrul imaginilor în nisip, căci ele ilustrează și centrarea personalității”, mai arată Ruth Ammann. Această terapie a fost întemeiată la jumătatea secolului XX, de o terapeută, Dora Kalf, care s-a format în proximitatea lui C.G.Jung. Terapia prin jocul cu nisip poate fi utilizată fie în cadrul clasic al unor altor forme de terapie, fie de sine stătător. De exemplu, poți fi psihoterapeut jungian și să nu folosești sandplay, dar poți alătura arsenalului de intervenții terapeutice și această formă de explorare și integrare.

Nu dă dependență, nu invadează

de de cât de ascunse, vechi şi blocate sunt în sufletul nostru aceste aspecte. Este important să ştim că o imagine durează mult mai mult decât o discuţie. „Ne putem reconecta conştient la ea sau sufletul nostru lucrează cu imaginea şi între şedinţele propriu-zise. Vindecări și transformări se pot produce ca răspuns și în perioadele dintre ședințe. Vorbim, desigur, acum, de șirul de ședințe de sandplay”, ne avertizează psiholog Mihaela Minulescu şi ne asigură că această terapie nu dă dependenţă de terapeut sau invazii nedorite în intimitate. Prin ce este, totuşi, altfel terapia prin jocul cu nisip faţă de alte terapii? Un terapeut care lucrează cu jocul cu nisip trebuie mai întâi să fie un foarte bun terapeut, cu multă empatie şi capacitate de a înţelege complex condiţia umană, la diferitele ei vârste şi prin intermediul simbolismului imaginilor create de participant. „Este o terapie care se adresează întregului și minții, și sufletului, și condiției corporale pentru că, prin intermediul imaginilor, se pot exprima lucruri neștiute de persoană, dar care afectează funcționalitatea unor organe sau a întregului sistem”, spune psihologul. Oare atunci când ne jucăm cu nisip la mare sau chiar în parc, alături de copii, se poate spune că facem terapie inconştient? Într-un fel, da. „Când ne jucăm, în general, reușim să exprimăm, uneori, emoții, traume, imagini obsesive, temeri, dar nu înțelegem și integrăm în conștiință aceste sensuri”, adaugă specialistul. De aceea este nevoie de cineva care să interpreteze ceea ce facem cu nisipul, ceea ce construim, cum construim, de ce consturim și să ne dea sfaturi.

Recent Posts

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…

19 minute ago

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Anunț de ultimă oră venit din partea medicilor

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…

39 de minute ago

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

59 de minute ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

o oră ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

11 ore ago

Citeste si: