Sari la conținut

Terapia prin artă. Stai departe de alcool cu ajutorul acuarelelor

Eşti tentat să-ţi verşi amarul în alcool? Mai bine lasă paharul și pune mâna pe acuarele şi pe o coală de hârtie. S-ar putea să vezi viața cu alți ochi.

Dependenţa de alcool nu se tratează doar prin terapie în centrele de dezalcoolizare, ci şi cu ajutorul artei, dau asigurări specialiştii Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi a Toxicomaniilor (ALIAT)

Această metodă a terapiei prin artă a fost testată la Festivalul de la Padina, desfăşurat la începutul acestei luni, dar poate fi accesată de doritori şi în centrele ALIAT.

 Nu se cere experienţă anterioară

,,Terapia prin artă este o formă complementară de terapie, care are rolul de a încuraja o persoană să îşi exploreze sentimentele  şi creativitatea. Un rol important al acestei forme de terapie este creşterea stimei de sine şi a libertăţii de exprimare a individului”, explică Ioana Tomuş, director de programe ALIAT.

Ea adaugă că în general, în cadrul grupurilor de terapie prin artă  nu este necesară experienţa anterioara, ci se pune accent pe potenţialul fiecărei persoane.

Dependenţii de alcool pot încerca mai multe forme de artă: pictură, teatru, dans, colaj, modelaj sau fotografie şi are un efect benefic asupra persoanelor.

,,Scopul terapiei prin artă este de a îndepărta stresul sau traumele trăite de către persoană şi deschiderea sa către altfel de lucruri care duc la evoluţia personală.

Arta este şi o sursă de eliberare care ajută la transformarea personalităţii şi depăşirea anumitor probleme”, completează reprezentantul ALIAT.

Ideea a prins atât de bine, încât cortul Chill ALIAT a devenit aproape de neîncăpător pentru ,,operele de artă” create în cele cinci zile de festival.

,,În cadrul acestor grupuri, pacienţii îşi exprimă prin desenele pe care le realizează emoţiile, sentimentele, trăirile”, a adăugat Ioana.

În plus, cei care au vizitat cortul Chill ALIAT au avut posibilitatea să se relaxeze, să afle informaţii despre consumul responsabil de alcool şi au primit consiliere medicală şi psihologică gratuită

Peste trei sute au completat cu acest prilej testul AUDIT dezvoltat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care te ajută să îţi dai seama dacă ai o problemă cu alcoolul.

 Trebuie să fie tratate şi dependenţa fizică, şi psihică

ALIAT este o organizaţie non-guvernamentală formată din asistenţi sociali, asisetenţi medicali, psihiatri şi psihologi care sprijină gratuit şi oferă tratament persoanelor care au probleme cu alcoolul şi asigură suport pentru integrarea socială a acestora.

În prezent există două centre ALIAT, unul în Bucureşti şi unul în Târgovişte.  

,,În România, statul nu le oferă alcoolicilor alt ajutor în afara zilelor din centrele de dezalcolizare, unde le este tratată doar dependenţa fizică. De aceea mulţi redevin alcoolici după ieşirea de la dezalcolizare, pentru că sunt încă dependenţi psihic. Aici intervenim noi şi îi ajutăm să depăşească dependenţa.

Sunt oameni care au pierdut tot din cauza băuturii şi au nevoie de o bună motivaţie şi de sprijin pentru a reuşi să renunţe la băutură”, spune Viorel Roman, director executiv ALIAT.

Pe lângă centrele ALIAT au fost deschise şi patru centre AlcoInfo, în spitale de stat din Bucureşti (Spitalul Sf. Pantelimon), Craiova, Câmpulung Moldovenesc şi Miercurea Ciuc.

Cei care vor să afle dacă intră în categoria dependenţilor de alcool pot completa testul de pe site-ul http://www.alcohelp.ro/ro/.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel