Terapia fără interferon pentru bolnavii de hepatită C

Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale a Asigură- rilor de Sănătate (CNAS) a anunțat că de la 1 octombrie, tratamentul non-interferon, care salvează viața pacienților cu hepatită C sau ciroză hepatică, va ajunge la pacienții care au grad de Fibroză 4. „Bolnavii vor fi investigați în centrele universitare și tratamentul se va administra oral, acasă. Vom asigura tratament pentru bolnavii care nu au nicio alternativă în acest moment – ciroză, gradul de fibroză F4, urmând apoi să continuăm cu F3“, a spus Ciurchea. Pentru a primi medicamentele, pacienții vor semna un contract prin care să fie obligați să respecte acest tratament. Cei care nu îndeplinesc criteriile medicale nu vor intra în program. Tratamentul nu poate fi cumpă- rat individual. Comisia de experți pentru afecțiuni hepatice de la CNAS stabileşte procedura de aprobare a dosarelor și documentația necesară.

Două pastile pe zi

Prof. dr. Alexandru Oproiu a afirmat că, potrivit unui studiu din 2007, numărul de bolnavi cu infecție de hepatită C în România este de 3,2% din populația totală a țării. „Acest lucru ar însemna circa 600 de mii de persoane infectate cu virus C în sânge, dar 85% au infecție activă, restul și-au eradicat virusul prin propriile lor mijloace imunitare. (…) Dubla terapie, cea cu interferon, durează 48 de săptămâni, iar cea fără interferon — 12 săptămâni. Pacientul care va intra în noua terapie va trebui să țină cont să respecte întocmai schema de tratament. El va lua două pastile pe zi timp de 12 săptămâni. Are foarte puține reacții adverse, în special renale”, a explicat prof. dr. Oproiu.

Criteriile de acordare

Criterii medicale: genotip 1- Fibroză F4- puncție biopsie hepatică sau fibroscan (elastografie hepatică) cu F4 (validată pentru persoanele cu indice de masă normal – până la 24,9 kgcorp/metru pă- trat suprafață corporală) sau fibromax – indiferent de indicele de masă corporală; ARN-VHC cantitativ – indiferent de valoare; ALT, AST – indiferent de valoare; Hemograma; Creatinina serică; Ecografie abdominală; Test de sarcină negativ pentru femeile de vârstă fertilă. Documente medicale care să dovedească încadrarea în Clasificarea ChildPugh clasa A.

Monitorizare: în săptămâna 12 de tratament (sfârșitul tratamentului) se determină: ALT, AST, ARN-VHC cantitativ. La 12 săptămâni după terminarea tratamentului se determină: ARN-VHC cantitativ. Monitorizarea clinico-biologică a pacientului în timpul tratamentului cât și după terminarea terapiei revine în sarcina medicului curant.

Recent Posts

Imagini virale cu lilieci care zboară în saloanele copiilor internați la Spitalul Oltenița. Reacția conducerii

Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…

9 minute ago

Sărbătoare 5 noiembrie: Doi mari sfinți în calendarul ortodox sunt sărbătoriți – ocrotitori ai căsniciei. Rugăciunea care rezolvă neînțelegerile în familie

Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…

28 de minute ago

Un simplu test de un minut ar putea prezice dacă ești în pericol să mori în următorii 10 ani

În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…

49 de minute ago

O masă caldă în centrele E.G.A.L. pentru copiii din zone defavorizate

O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…

o oră ago

Profesorul Vlad Ciurea: Acesta este secretul unei vieți bune

Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…

2 ore ago

Am scăpat de sindromul colonului iritabil cu aceste două modificări ale regimului alimentar

De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…

2 ore ago

Citeste si: