Sari la conținut

Terapia fără interferon pentru bolnavii de hepatită C

Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale a Asigură- rilor de Sănătate (CNAS) a anunțat că de la 1 octombrie, tratamentul non-interferon, care salvează viața pacienților cu hepatită C sau ciroză hepatică, va ajunge la pacienții care au grad de Fibroză 4. „Bolnavii vor fi investigați în centrele universitare și tratamentul se va administra oral, acasă. Vom asigura tratament pentru bolnavii care nu au nicio alternativă în acest moment – ciroză, gradul de fibroză F4, urmând apoi să continuăm cu F3“, a spus Ciurchea. Pentru a primi medicamentele, pacienții vor semna un contract prin care să fie obligați să respecte acest tratament. Cei care nu îndeplinesc criteriile medicale nu vor intra în program. Tratamentul nu poate fi cumpă- rat individual. Comisia de experți pentru afecțiuni hepatice de la CNAS stabileşte procedura de aprobare a dosarelor și documentația necesară.

Două pastile pe zi

Prof. dr. Alexandru Oproiu a afirmat că, potrivit unui studiu din 2007, numărul de bolnavi cu infecție de hepatită C în România este de 3,2% din populația totală a țării. „Acest lucru ar însemna circa 600 de mii de persoane infectate cu virus C în sânge, dar 85% au infecție activă, restul și-au eradicat virusul prin propriile lor mijloace imunitare. (…) Dubla terapie, cea cu interferon, durează 48 de săptămâni, iar cea fără interferon — 12 săptămâni. Pacientul care va intra în noua terapie va trebui să țină cont să respecte întocmai schema de tratament. El va lua două pastile pe zi timp de 12 săptămâni. Are foarte puține reacții adverse, în special renale”, a explicat prof. dr. Oproiu.

Criteriile de acordare

Criterii medicale: genotip 1- Fibroză F4- puncție biopsie hepatică sau fibroscan (elastografie hepatică) cu F4 (validată pentru persoanele cu indice de masă normal – până la 24,9 kgcorp/metru pă- trat suprafață corporală) sau fibromax – indiferent de indicele de masă corporală; ARN-VHC cantitativ – indiferent de valoare; ALT, AST – indiferent de valoare; Hemograma; Creatinina serică; Ecografie abdominală; Test de sarcină negativ pentru femeile de vârstă fertilă. Documente medicale care să dovedească încadrarea în Clasificarea ChildPugh clasa A.

Monitorizare: în săptămâna 12 de tratament (sfârșitul tratamentului) se determină: ALT, AST, ARN-VHC cantitativ. La 12 săptămâni după terminarea tratamentului se determină: ARN-VHC cantitativ. Monitorizarea clinico-biologică a pacientului în timpul tratamentului cât și după terminarea terapiei revine în sarcina medicului curant.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel