Sari la conținut

Terapia cu zer, la concurență cu SPA-urile moderne. Unde se face în România și în ce boli este indicată

Cristina Lica

Pe plaiurile buzoiene, băile în zer concureză cu SPA-urile moderne. În mare vogă în secolul al XIX-lea, tradiția terapiei cu zer a fost reînviată de patronii unei pensiuni din localitatea Varlaam.
Băută ca atare,  pe stomacul gol, sau sub forma unor băi calde, zeama acră ce rămâne în urma preparării brânzeturilor e medicament curat. Din bătrâni se știe că întărește plămânii, dă vigoare trupului și ține bolile la distanță.
Raiul de altădată al pariziencelor
Terapia cu zer este foarte populară în Elveția, încă din cele mai vechi timpuri, iar în Alpi, poți beneficia de o astfel de baie în cuve de lemn, în mijlocul naturii. Pe la 1850, văzând ce succes au astfel de terapii în țări străine, un boier din zona Buzăului și-a încercat și el norocul în România. Stabilimentul de la Tainiță, așa cum se numea pe atunci, a devenit rapid un punct de atracție pentru parizience. Tradiția a dispărut în anii `40, odată cu izbucnirea războiului și apoi cu instalarea regimului comunist.
De șase ani, proprietarii unei pensiuni de prin părțile locului au reînviat această tradiție. Dimineața, pe stomacul gol, se bea un pahar de zer de oaie, simplu sau „îndulcit” cu suc de fructe sau legume. Proprietara pensiunii din Varlaam, Maria Blidaru, spune că băutura are efecte benefice în special asupra sistemului digestiv și pulmonar.„Reglează tranzitul intestinal, scade nivelul colesterolului, drenează bila, are efect detoxifiant și ameliorează bolile de plămâni”.


Efectele tămăduitoare sunt confirmate și de nutriționistul Corina Zugravu. „Conține proteine hidrosolubile din lapte, pe care se clădește întregul sistem imunitar. Extractul proteic de zer obligă ficatul să consume rezervele de colesterol. Aceste proteine se găsesc și în suplimentele pentru culturiști, având efect de creștere a țesutului muscular în detrimentul celui adipos”. Zerul conține complexul de vitamine B, care ajută și sistemul nervos. „Cocktailul” este recomandat de trei ori pe zi, înainte de mese, și este dublat de băile cu zer, dimineața și seara.
Pentru acestea, zerul este încălzit la o temperatură de 38 de grade, pentru a se răspândi cât mai rapid pe tot corpul.
Băi în lapte și miere
Se adaugă lapte și 200 de grame de miere și se toarnă într-o cădiță specială de lemn, lăcuită. Pentru un efect special, se presară petale de trandafiri. Băile cu adaos de zer sunt ideale pentru pielea sensibilă sau uscată, având efect de catifelare și chiar de ameliorare a alergiilor.
La Varlaam, o zi de cazare cu pensiune completă, care include și terapia cu zer și bucate tradiționale (foi de lapte, cașcaval Penteleu, bulz de Varlaam) costă 150 de lei pe zi de persoană.

Principalele efecte terapeutice
^ Favorizează digestia, ajută la sinteza acizilor biliari și protejează ficatul;
^ Ajută la slăbit, având efect de creștere a masei musculare în detrimentul țesutului adipos;
^ Stimulează imunitatea și ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor respiratorii;
^ Are efect diuretic și laxativ;
^ Reduce valorile colesterolului;
^ Are efect detoxifiant și tonifiant, înlătură oboseala;
^ Catifelează pielea și ameliorează alergiile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel