Sari la conținut

Terapia cu sânge propriu, tehnică de ultimă generație în stomatologie

[ File # csp8672562, License # 1868328 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / zurijeta

In ultimii ani stomatologia moderna a facut progrese uimitoare, oferind pacientilor tehnologii inovatoare care permit tratarea a diferite afectiuni intr-un mod mai putin dureros ca pana acum, cu riscuri mai putine si asigurand un proces de vindecare mult mai rapid. Una dintre aceste inovatii, care s-a remarcat prin folosirea factorilor de crestere din sangele pacientului, este tehnologia PRF, aparuta de putina vreme si in Romania si disponibila doar in cateva dintre clinicile stomatologice din tara.

Tehnica Advanced Platelet Rich Fibrin (A-PRF) este o metoda moderna utilizata in stomatologie, ce foloseste capacitatea naturala a organismului de regenerare si vindecare prin folosirea unei cantitati mici din sangele pacientului.

 “Tehnica presupune folosirea unei cantitati mici din sangele pacientului, bogat in factori de crestere, celule stem si alte substante utile si este indicata in interventiile chirurgicale: implanturi dentare, lift sinus, aditie de os, extractii dentare, in defecte mari de os, interventii gingivale si parodontale etc. Avantajele folosirii acestei tehnici sunt numeroase, printre cele mai importante fiind vindecarea mai rapida si reducerea durerii si inflamatiei”, explica dr. Mihaela Dan, specialist ortodont.

Cum se desfasoara tehnica PRF

Primul pas este recoltarea de sange de catre medic in cabinetul stomatologic, apoi introducerea lui in centrifuga speciala timp de 8-12 secunde, pentru obtinerea celulelor stem, factorilor de crestere si a altor componente benefice organismului.

In acest timp, medicul chirurg incepe procedura de inserare a implantului, aditia de os etc., urmand ca pe parcursul acesteia sa foloseasca componentele rezultate din centrifugare. Acest lucru va accelera procesul de vindecare si va micsora cantitatea de disconfort de dupa operatie.

Cazuri in care tehnica PRF este folosita cu succes

Extractii dentare. In cazul extractiilor dentare, utilizarea tehnicii PRF va favoriza o vindecare mai rapida, datorita proteinelor reparatoare si protejarii zonei interventiei cu membrana de fibrina. Dupa incheierea interventiei, in locul dintelui va ramane o “gaura”, o lipsa de os pe care organismul va incerca in timp sa o repare, formand o cantitate mica de os.

„Adaugarea de factori de crestere si celule stem face ca osul care se formeaza sa fie in cantitate mai mare, ceea ce va ajuta la inserarea ulterioara a unui implant sau la realizarea unei lucrari mai bune, care sa aiba suficient os pe care sa se sprijine”, explica specialistul ortodont.

Implant. La inserarea unui implant, riscul de periimplantita (“respingere a impantului”) este mult mai mic decat atunci cand nu se foloseste tehnica A-PFR.

“In aditia de os clasica, o parte din osul bovin adaugat se resoarbe. Adaugarea de celule si proteine regeneratoare proprii organismului prin tehnica A-PRF face ca acest os sa se integreze mai bine, cu o rata mai mare de succes”, explica doamna doctor Mihaela Dan. “Totodata, pacientii vor observa scaderea pana la absenta a inflamatiei (umflaturii) dupa interventia chirurgicala si implicit a durerii”, completeaza specialistul ortodont.

Interventii parodontale. In cazul pacientilor care sufera de boli parodontale, utilizarea tehnicii PRF va face ca osul sa se regenereze, punga parodontala sa se reduca si implantarea/stabilitatea dintelui in os sa creasca, mult mai bine decat in tehnica clasica (in care se curata tesutul inflamat, se inlatura bacteriile si substantele daunatoare din pungile parodontale si se adauga os artificial si membrane artificiale).

Candidatii potriviti

Candidatul ideal pentru aceasta tehnica este orice persoana care va fi supusa unei interventii chirugicale stomatologice sau parodonatale, indiferent de varsta, cu exceptia persoanelor cu tulburari de coagulare a sangelui sau boli hematologice.

Deoarece foloseste substante proprii organismului, A-PRF este o tehnica sigura, fara efecte secundare nedorite, iar riscul de respingere este practic anulat.

Costuri

Costurile acestei tehnici difera in functie de cantitatea de factori de crestere necesara interventiei respective, insa este inferioara, spre exemplu, costurilor osului artificial care, invariabil, se pierde partial in aditia de os clasica (fara A-PRF).

Asadar, stomatologia face progrese revolutionare, iar oricine poate beneficia astazi de beneficiile tehnicilor moderne de tratament.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel