Sari la conținut

Terapia cu celule stem resetează sistemul imunitar și tratează scleroza multiplă

Potrivit statisticilor, in Romania sunt peste 10.000 de persoane care sufera de scleroza multipla, insa numai 2.800 dintre acestia sunt inclusi in programul national. Conform studiilor realizate, 80% dintre persoanele cu scleroza multipla tratate cu celule stem, care au fost monitorizate timp de 4 ani, nu au mai avut recidive, iar 87% nu au prezentat nicio inrautatire a nivelului dizabilitatii.

Studiile au demonstrat: celulele stem pot trata scleroza multipla

Celulele stem hematopoietice pot restaura sistemul de sange pacientului dupa ce a fost devastat de chimioterapie sau radiatii. Aceeasi abordare este acum in curs de testare in studiile clinice pentru persoanele cu scleroza multipla si alte boli autoimune, in ideea ca celule sangvine noi vor reseta sistemul imunitar, ducind la o stare buna de sanatate.

Inca din anii `90, persoanele cu anumite forme de scleroza multipla au primit transplanturi de celule stem hematopoietice autologe in studiile clinice la nivel mondial. De exemplu, intr-un studiu realizat pe 24 de pacienti care nu au reusit sa se vindece in urma terapiei conventionale, dr. Atkins si dr. Freeman au constatat ca o doza foarte mare de chimioterapie, urmata de transplanturi de celule stem hematopoietice autologe purificate au avut cel mai mare impact asupra prevenirii activitatii inflamatorii in curs de dezvoltare si progresiei la acesti pacienti. In unele cazuri, handicapul a fost chiar imbunatatit, ceea ce sugereaza ca parti ale creierului au fost reparate. De fapt, un pacient care a primit tratament in urma cu doisprezece ani, este inca in remisie.

Cel mai recent studiu a aratat ca, in cazul a 123 de persoane cu scleroza multipla recurent remisiva, tratamentul cu celule stem hematopoietice a fost legat de o reducere de 64%, in medie, la invaliditate. 80% dintre persoanele tratate care au fost monitorizate timp de 4 ani nu au mai avut recidive, iar 87% nu au avut nicio inrautatire a nivelului lor de dizabilitate. In Sheffield, in jur de 20 de pacienti au fost tratati pana in prezent la Spitalul Royal Hallamshire.

Resetarea sistemului imunitar

Scleroza multipla este considerata a fi o afectiune autoimuna – sistemul imunitar ataca si, ulterior, provoaca daune la nivelul mielinei care are rolul de a proteja celulelor nervoase din creier si din maduva spinarii. Acest lucru provoaca problememajore la nivelul creierului, ceea ce duce la simptome de scleroza multipla.

Tratamentul pentru scleroza multipla este conceput pentru a proteja mielina prin introducerea celulelor stem hematopoietice dincolo de bariera hemato-encefalica. Mai mult, tesutul adipos derivat din celulele stem au capacitatea de a repara sistemul imunitar. Acest proces este denumit imunomodulare. Prin acest tratament se poate imbunatati calitatea vietii pacientilor care sufera de scleroza multipla.

Scopul acestui tratament este de a reseta sistemul imunitar, pentru a opri atacarea celulelor nervoase din corp. Astfel, acesta este utilizat si in alte conditii, cum ar fi in tratarea artritei reumatoide sau a diabetului de tip A. Parintii pot alege sa recolteze celulele stem din cordonul ombilical, acestea aflandu-se intr-un stadiu de sanatate perfecta. In cazul nefericit al instaurarii sclerozei multiplei la ani distanta, sistemul imunitar afectat este distrus prin chimioterapie, iar celulele stem dezghetate sunt reinfuzate in sange, pentru a reporni intreg sistemul imunitar”, adauga Alexandra Baban, director general al unei banci de celule stem.

Pacientii care pot fi tratati cu ajutorul celulelor stem

Rezultatele studiilor efectuate in cazul tratamentului cu celule stem pentru scleroza multipla sunt imbucuratoare, raportate la un numar mic de pacienti. Insa, chiar si in aceste conditii, tratamentul cu celule stem nu poate fi aplicat oricarui pacient, acesta fiind ideal pentru aceia care sufera de scleroza multipla recent remisiva, care au avut doua sau mai multe recurente in ultimele 12 luni si care nu au raspuns la tratamentul standard. In plus acestia trebuie sa se fi imbolnavit cu mai putin de 10 ani in urma.

Tratamentele cu celule stem pot oferi speranta pacientilor care sufera de scleroza, datorita capacitatilor lor de a stabiliza sau de a imbunatati handicapul. Desi terapia cu celule stem este inca la inceput, aceasta ar putea deveni o terapie cu potential foarte mare pentru cei care sufera de scleroza multipla. AHSCT este un tratament foarte puternic, iar chimioterapia reprezinta o mica parte din procedurile la care pacientii sunt supusi. In cazuri rare, efectele adverse pot fi severe, uneori fiind necesara internarea, pentru o mai buna monitorizare”, completeaza Alexandra Baban.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel