În ultimii 10 ani tulburarea cu spectru autist (TSA) a devenit o problemă din ce în ce mai mare.La nivel internaţional 1 din 65 de copii sunt diagnosticaţi cu TSA, iar în România există aproximativ 15 000 de cazuri, conform specialiştilor de la Asociaţia Help Autism.
Tot mai mulţi părinţi nu recunosc simptomele unei astfel de boli, iar dacă le recunosc, primul instinct este să le nege .Tulburarea de spectru autist este o boală înşelătoare deoarece, apare din senin, uneori, chiar şi în cazul fraţilor gemeni. Am vorbit cu Cosmin Rotărescu, voluntar la Help Autism din 2010 şi care ne-a relatat emoţionat povestea lui“Am încercat cum am putut să ajut aceşti copii fără să ştiu că după câţiva ani am să ajung îin situaţia de îmi ajuta propriul meu copil diagnosticat cu autism! Am alergat în stânga şi în dreapta, la diverşi medici care nu ştiau sau nu puteau face nimic”
Lipsa medicilor specializaţi într-un tip de terapie care ar putea să ajute la integrarea copilului în societate alimentează disperarea părinţilor. În România, după terminarea Facultăţii de Psihologie nu există un master pentru a deveni coordonator în terapia ABA.
Una dintre puţinele specialiste acreditate este Anca Dumitrescu, preşedintele Asociației de Terapie Comportamentala Aplicată ne explică concret despre ce este vorba. “Există o echipă care acţionează pentru tratament – existü un coordonator, care trebuie să aibă acreditare, acreditare care se obţine doar internaţional, 3-4 terapeuţi, familia, care are nevoie de consiliere permanentă, medicii (psihiatrul sau logopetul). Iniţial este foarte important să se facă o evaluare complexă a copilului, o primă întâlnire între persoana acreditată pentru acest tip de terapie, o întâlnire care poate dura de la câteva ore la câteva zile, iar apoi se stabileşte un scor de dezvoltare a copilului şi apoi se face un plan de intervenţie terapeutică : activităţi, jocuri, exerciţii iar prin intermediul acestor programe se construieşte planul de intervenţie care este monitorizat şi există o documentare continuă în urma rezultatelor obţinute în urma acestor activităţi. Asta este partea cea mai importantă. Urmărind o sesiune de terapie ABA, o sesiunea de tarepie prin jocuri, o sesiune de terapie cognitiv-comportamentală, s-ar putea să fie asemănătoare, dar contează pe viitor, cum ne construim următoarele acţiuni. Bazate pe rezultate complete pe care le-am înregistrat în fiecare sesiune de terapie. Fiecare copil are un dosar gros de date unde se înregistrează toate răspunsurile”
Traseul diagnosticului copilului cu TSA
Medicul Specialist în psihiatria copilului şi adolescentului, Ramona Gheorghe , relatează care este traseul diagnosticului copilului cu TSA. “Prima vizită este la medicul pediatru sau medicul de familie care are competenţa de a-i face acel screening, apoi în funcţie de rezultat acesta poate face o recomandare pentru un specialist, care va recomanda servicii psihologice : consiliere individuală, consilierea familiei, diverse intervenţii, după caz, logoped, kinetoterapeut. Toate aceste servicii se pot deconta din bugetul CNAS prin scrisoare de recomandare de la medicul respectiv”\
A.