Din cuprinsul articolului
Terapia adjuvantă extrem de utilă pacienților cu cancer. Prima mentiune despre beneficiile ozonoterapiei in cancer dateaza din 1902 (J. H. Clarke). De atunci s-au acumulat nenumarate dovezi cu suport stiintific care sustin acest lucru.
De-a lungul timpului, medicii care practica ozonoterapia au constatat efectele benefice in cancer dar descoperirea in 2019 a faptului ca tumorile canceroase prospera intr-un mediu lipsit de oxigen (William G. Kaelin, Premiul Nobel pentru medicina acordat pentru aceasta descoperire) a explicat unul dintre mecanismele care stau la baza acestor efecte favorabile.
Dr. Elena Păcuraru, medic primar de medicină internă a explicat, pe pagina sa de Facebook, care sunt, de fapt, mecanismele prin care ozonoterapia ajuta, alaturi de terapiile oncologice clasice, in obtinerea unei evolutii favorabile la acesti pacienti?
1. Ozonoterapia creste oxigenarea organismului la nivel global si, implicit, la nivelul tumorilor canceroase, un efect direct fiind inhibarea enzimei CAIX, raspunzatoare de ritmul de crestere rapida a tumorilor si metastazarea precoce in evolutie.
2. O consecinta a hiperoxigenarii tumorilor canceroase este raspunsul mai bun la chimioterapie si radioterapie a acestor pacienti sau inducerea raspunsului terapeutic favorabil in cazul tumorilor fara raspuns la aceste terapii. Acest fapt este deosebit de important mai ales in cancerele de cap si gat despre care se stie ca nu raspund sau raspund total nesatisfacator la terapiile oncologice.
3. Ozonoterapia este un puternic imunomodulator si stim de mai multi ani ca tumorile canceroase apar pe fondul scaderii imunitatii: celulele anormale care apar permanent in corpul nostru nu mai sunt recunoscute de catre sistemul imunitar incompetent, ceea ce permite acumularea acestora si formarea de tumori. Recunoasterea acestui fapt a dus la dezvoltarea terapiilor imunologice tintite in anumite forme de cancer si sunt studii care atesta efectele pozitive cand se asociaza ozonoterapia cu terapia imunologica in cancer.
4. Ozonoterapia aplicata pacientilor dupa tratamentul chirurgical al cancerului, prin efectul de grabire a vindecarii plagilor, scurteaza semnificativ timpul pana la initierea radio sau chimioterapiei. Aceste doua terapii nu se pot aplica decat dupa vindecarea completa, proces mult ingreunat in cazul pacientilor oncologici. Iar pentru aceasta boala, timpul poate fi cel mai mare dusman, cand se intarzie tratamentul sau cel mai bun aliat, atunci cand tratamentele se aplica rapid.
Concluzia unei analize ample, publicate in 2018, care a inclus toate studiile pe acesta tema disponibile la acel moment, a fost urmatoarea: “Utilizarea ozonoterapiei ca adjuvant pentru controlul si/sau preventia toxicitatii induse de tratamentele oncologice are evidenta stiintifica ridicata si justificare clinica. Ozonoterapia trebuie acceptata datorita marelui potential de a creste sansa administrarii radio si chimioterapiei la pacientii care au un status biologic prost prin prezenta unor disfunctii hepatice, renale, pulmonare sau cardiace si pentru care aceste terapii nu pot fi aplicate din cauza toxicitatii.”
Acest studiu a fost publicat in 2018.
La sfarsitul anului 2022 medicii implicati in ingrijirea pacientilor oncologici inca nu au aflat despre el. Iar pacientii oncologici sunt, in continuare lipsiti de terapii adjuvante care pot contribui la un succes mult mai mare in lupta cu aceasta boala.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…