Din cuprinsul articolului
Crizele de sănătate publică au dat naștere teoriilor conspirației încă de pe vremea când Moartea Neagră a devastat Europa în anii 1300, în timp ce oamenii încearcă cu disperare să înțeleagă forțele haotice care le perturbă viața.
În timp ce știința modernă oferă o mai bună înțelegere a modului în care bolile infectează oamenii și cum să le conțină, teoriile conspirației COVID-19 se răspândesc rapid prin intermediul rețelelor de socializare, a unor știri nesigure și a propriilor lideri politici, inclusiv a fostului președinte american Donald Trump.
Într-un studiu al Centrului de Politici Publice Annenberg de la Universitatea din Pennsylvania, publicat luni în Științe sociale și medicină, cercetătorii au chestionat un grup de 840 de adulți americani – mai întâi la sfârșitul lunii martie și apoi din nou la mijlocul lunii iulie – pentru a determina modul în care credințele și acțiunile americanilor în pandemia s-a schimbat în timp.
În general, au descoperit că teoriile conspirației COVID-19 nu sunt doar obișnuite, ci câștigă tot mai multă tracțiune. În martie, 28% dintre oameni credeau un zvon dezmințit conform căruia guvernul chinez a creat coronavirusul ca armă biologică; acest număr a crescut la 37% până în iulie. Aproximativ 24% credeau că Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au exagerat pericolul virusului de a-l răni politic pe Trump, în ciuda lipsei de dovezi; până în iulie, această cifră a crescut la 32%. Și în martie, aproximativ 15% dintre respondenți au spus că cred că industria farmaceutică a creat virusul pentru a spori vânzările de medicamente și vaccinuri – o altă teorie nefondată – comparativ cu 17% în iulie.
Indiferent dacă cineva crede sau nu că NASA l-a angajat pe Stanley Kubrick pentru a falsifica debarcarea pe Lună, nu are mare influență asupra lumii dincolo de acea persoană. Dar în cazul unei pandemii – care impune oamenilor să urmeze îndrumările de sănătate publică pentru a se menține în siguranță – gândirea conspirativă poate avea consecințe tulburătoare.
„Credința în teoriile conspirației pandemice pare a fi un obstacol în calea minimizării răspândirii COVID-19”, a declarat Dan Romer, director de cercetare al Centrului de Politici Publice Annenberg și coautor al studiului, într-o declarație.
Unde sunt oamenii care preiau teoriile conspirației COVID-19? Credincioșii erau mai susceptibili de a fi utilizatori grei de social media și telespectatori ai unor medii conservatoare precum Fox News, a constatat studiul. Între timp, oamenii care urmăresc alte canale de știri de televiziune au fost mai predispuși să urmeze îndrumările de sănătate publică și să dorească vaccinarea.
În timp ce cercetătorii spun că înțeleg modul în care se răspândesc teoriile conspirației pandemice, ei spun că este încă o provocare să-i faci pe credincioși să reconsidere o dată ce sunt absorbiți – oamenii cred în conspirații și mai profund.
„Teoriile conspirației sunt dificil de deplasat, deoarece oferă explicații pentru evenimente care nu sunt pe deplin înțelese, cum ar fi pandemia actuală, joacă pe neîncrederea oamenilor față de guvern și de alți actori puternici și implică acuzații care nu pot fi verificate cu ușurință”, a spus Kathleen Hall Jamieson, director al Centrului de politici publice Annenberg și coautor al studiului, într-o declarație.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…