Din cuprinsul articolului
Tensiunea arterială constantă la nivelul 140/90 mmHg nu este considerată în mod normal periculoasă, dar poate indica o afecțiune numită hipertensiune arterială.
Hipertensiunea arterială netratată pe termen lung poate crește riscul de a dezvolta complicații grave, cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral și afecțiuni renale. De aceea, este important să se monitorizeze și să se controleze tensiunea arterială și, dacă este necesar, să se urmeze un tratament adecvat sub îndrumarea unui medic.
Pacienții sunt de obicei sfătuiți să își măsoare tensiunea în fiecare zi timp de cel puțin o săptămână, notând nivelurile dimineața și seara. Este periculos dacă nivelul său sare de 140 până la 90. Acest lucru indică faptul că, potrivit medicilor,complicațiile hipertensiunii au început să se dezvolte – sunt afectate vasele de sânge, inima, rinichii și vederea.
În aceste cazuri, medicul poate recomanda și o cardiogramă. Se întâmplă ca presiunea superioară (sistolica) să nu crească semnificativ – 145-150, iar presiunea inferioară (diastolica) este normală, dar ECG arată hipertrofia ventriculului stâng.
Inima nu poate funcționa la viteză maximă, părțile sale drepte sunt supraîncărcate. Acest lucru duce la dezvoltarea dificultății de respirație și apariția edemului. Riscul de insuficiență cardiacă crește. De obicei, o astfel de persoană are deja ateroscleroză a vaselor, motiv pentru care se adaugă angina – senzații neplăcute în spatele sternului în timpul efortului fizic.
Sarea este un potențiator de aromă folosit în aproape orice mâncare. Cu toate acestea, consumul excesiv de sare este asociat, în aproape toate studiile, cu un risc crescut de hipertensiune arterială. Deci, câtă sare ar trebui să mâncăm dacă nu vrem să avem probleme mari de sănătate?
Hipertensiunea arterială apare atunci când sângele exercită o presiune prea mare asupra pereților arterelor. Acest lucru poate duce la afecțiuni cardiace precum infarctul miocardic. Poate duce și la accidente vasculare cerebrale, anevrisme, tulburări cognitive sau insuficiență renală, amintește Eatingwell.
Aseem Desai, cardiolog la Providence Mission Hospital, explică efectul nedorit al sării asupra organismului.
„Sarea are ceea ce se numește un efect osmotic asupra apei care este stocată în țesuturile și organele corpului.
Asta înseamnă că, dacă concentrația de sare din sânge o depășește pe cea din țesuturi, apa se va deplasa în fluxul sanguin și va crește volumul sanguin circulant”, explică Desai.
„Creșterea tensiunii arteriale de-a lungul timpului a fost asociată cu dezvoltarea bolilor coronariene, a insuficienței cardiace, a accidentului vascular cerebral și a bolii cronice de rinichi”, spune De la Villa Pagan.
Deși sarea poate crește tensiunea arterială, nu este singurul vinovat.
„Hipertensiunea arterială poate fi rezultatul unuia sau mai multor factori, inclusiv factori genetici, dar și al altor afecțiuni – boli de rinichi sau diabet, vârsta, fumatul, lipsa activității fizice sau o dietă de proastă calitate”, spune April Wiles.
Înainte de a arunca sarea din cămară, este bine să știți că a avea hipertensiune arterială nu înseamnă că acest ingredient trebuie scos definitv din alimentație.
„Mulți oameni care vin la consultații cred că trebuie să evite complet sarea, ceea ce este departe de adevăr. Limitarea este importantă, dar eliminarea completă este inutilă și potențial dăunătoare”, spune medicul Michelle Routhenstein.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…