Din cuprinsul articolului
Tensiunea arterială crescută la 30 de ani este asociată cu o sănătate mai proastă a creierului în jurul vârstei de 75 de ani, cum ar fi un risc ridicat de demență, în special pentru bărbați, a arătat un nou studiu.
Cercetarea, publicată în JAMA Network Open, a constatat că grupul de hipertensiune arterială avea volume cerebrale regionale semnificativ mai mici și o integritate mai proastă a materiei albe. Ambii factori sunt asociați cu demența.
Cercetătorii de la Universitatea din California-Davis Health au comparat scanări ale creierului prin imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) ale adulților în vârstă care aveau tensiune arterială crescută între 30 și 40 de ani cu adulți în vârstă care aveau tensiune arterială normală.
De asemenea, cercetările au arătat că modificările negative ale creierului în unele regiuni, cum ar fi scăderea volumului materiei cenușii și volumul cortexului frontal, au fost mai puternice la bărbați.
Diferențele pot fi legate de beneficiile protectoare ale estrogenului înainte de menopauză.
„Tratamentul pentru demență este extrem de limitat, așa că identificarea factorilor de risc și de protecție modificabili pe parcursul vieții este cheia pentru reducerea poverii bolii”, a spus Kristen M. George, profesor asistent la Departamentul de Științe ale Sănătății Publice.
Hipertensiunea arterială este un factor de risc incredibil de comun și tratabil asociat cu demența.
„Acest studiu arată că starea hipertensiunii la vârsta adultă timpurie este importantă pentru sănătatea creierului decenii mai târziu”, a adăugat Kristen M. George.
În comparație cu participanții cu tensiune arterială normală, scanările creierului celor care trec la hipertensiune arterială sau cu hipertensiune arterială au arătat un volum mai scăzut de materie cenușie cerebrală, un volum al cortexului frontal și o anizotropie fracțională (o măsură a conectivității creierului).
Scorurile bărbaților cu hipertensiune arterială au fost mai mici decât cele ale femeilor.
Studiul se alătură unui număr tot mai mare de dovezi că factorii de risc cardiovascular la vârsta adultă tânără sunt dăunători sănătății creierului târzii.
„Acest studiu demonstrează cu adevărat importanța factorilor de risc timpurii în viață și că, pentru a îmbătrâni bine, trebuie să ai grijă de tine de-a lungul vieții – sănătatea inimii este sănătatea creierului”, a spus Rachel Whitmer, autor principal al studiului.
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…
În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…
Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…
Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…
O vizită de trei minute la toaletă cu telefonul mobil se poate transforma cu ușurință…