Sari la conținut

Tensiunea arterială oscilantă face ravagii în organism înainte de apariția simptomelor. Ce înseamnă, de fap, și de ce apare

Tensiune oscilantă. Majoritatea persoanelor sănătoase au variații ale tensiunii arteriale – de la minut la minut și de la oră la oră. Aceste fluctuații au loc, în general, într-un interval normal.

Dar când tensiunea arterială crește în mod regulat mai sus decât normalul, este un semn că ceva nu este în regulă. Medicii numesc problema hipertensiune labilă și merită investigată.

„Cauza de bază trebuie identificată, astfel încât să putem face ceva în privința ei”, spune dr.  Michael Lioudis.

Deși termenul „hipertensiune arterială labilă” înseamnă tensiunea arterială care fluctuează mai mult decât de obicei, termenul nu are de fapt o definiție oficială. Nu există nicio linie care trebuie depășită – nicio citire minimă a tensiunii arteriale sau un număr de vârfuri – necesare pentru a pune diagnosticul.

Termenul indică pur și simplu o situație în care tensiunea arterială crește dincolo de ceea ce este considerat normal și acceptabil.

„De cele mai multe ori, acești oameni au un control rezonabil al tensiunii arteriale”, spune dr. Lioudis. „Cu toate acestea, au perioade în care pot experimenta înroșirea feței, dureri de cap, transpirație sau senzații de neliniște. Când își verifică tensiunea arterială, este mare.”

Hipertensiunea arterială se refere la vaori de 130/80 mm Hg sau mai mari. În cazul hipertensiunii labile, tesiunea poate fi 130/80 mm Hg sau mai mult, pentru o perioadă scurtă de timp, după care, revine la normal.

Cine este expus riscului de hipertensiune labilă?

Hipertensiunea labilă tinde să fie situațională. Aceasta înseamnă că vârfurile apar ca răspuns la evenimente stresante – efort fizic intens sau gândul la probleme financiare –  de exemplu. Acest lucru ajută la distingerea hipertensiunii labile de hipertensiunea adevărată, în care tensiunea arterială este crescută tot timpul.

Deși hipertensiunea arterială se poate dezvolta în orice moment, ea e este cu atât mai periculoasă atunci când apare la tineri (adolescenti și persoane de 20 de ani) sau după vârsta de 60 de ani.

Persoanele care dezvoltă hipertensiune arterială la vârsta de 40 de ani – în special dacă au antecedente familiale de hipertensiune arterială – au mai multe șanse de a avea hipertensiune arterială esențială decât hipertensiunea labilă. Ei tind să fie supraponderali sau să aibă probleme alimentare subiacente, cum ar fi aportul excesiv de sodiu sau consumul intens de alcool.

Ce cauzează hipertensiunea labilă?

Când se suspectează hipertensiune arterială labilă, se poate utiliza un monitor de tensiune arterială ambulatoriu de 24 de ore pentru a confirma diagnosticul (holter). Apoi începe munca de identificare a cauzei care stă la bază. Deseori este necesară o muncă serioasă de detectiv. ”Analizăm starea de sănătate generală a pacientului, stilul de viață și medicamentele pe care le folosește”, spune dr. Lioudis.

Atunci când un medicament sau o alegere a stilului de viață este factorul precipitant, efectuarea modificărilor corespunzătoare poate duce la dispariția hipertensiunii arteriale labile.

Medicamente care pot declanșa hipertensiunea labilă:

  • antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen),
  • steroizi orali,
  • stimulante folosite pentru tratarea deficitului de atenție (ADHD),
  • contraceptive orale.

Afecțiunile medicale de bază sunt o preocupare mai mare, deoarece pot fi mai greu de tratat.

„Căutăm apnee în somn, boli cardiovasculare, boli de rinichi sau o problemă cu glandele suprarenale, deoarece oricare dintre acestea poate determina fluctuația tensiunii arteriale.” spune dr. Lioudis.

Când problema este disfuncția autonomă

În hipertensiunea arterială labilă, tensiunea arterială tinde să crească. Tensiunea arterială care oscilează în ambele direcții poate fi un semn al unei probleme diferite numite disfuncție autonomă.

Persoanele cu această problemă au dificultăți în reglarea funcțiilor involuntare precum ritmul cardiac, respirația și temperatura corpului, pe lângă tensiunea arterială. „De obicei îi trimitem pe acești pacienți la cardiologie pentru testare”, spune dr. Lioudis.

De ce ar trebui să acordați atenție tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială poate face ravagii în organism înainte de apariția simptomelor alarmante. De aceea, controalele regulate sunt obligatorii.

Uneori, dr. Lioudis le cere pacienților să-și verifice tensiunea arterială în diferite momente ale zilei. Este singura modalitate de a detecta hipertensiunea mascată. Persoanele cu această afecțiune au tensiune arterială normală în cabinetul medicului, dar tensiune arterială crescută acasă.

„Nu putem face nimic pentru hipertensiune decât dacă știm că există”, spune el. „De aceea, sfătuim pe toată lumea să-și verifice tensiunea cel puțin o dată pe an. De asemenea, ar trebui să discute cu medicul de familie despre stres, boli de inimă sau de rinichi, antecedente familiale de hipertensiune arterială și orice alt factor potențial contributiv.”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel