Din cuprinsul articolului
Tensiune mare? Adăugarea unui singur aliment în dietă ar putea scădea tensiunea arterială, arată ultimele cercetări publicate în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.
Tensiunea mare poate fi periculoasă și poate cauza accidente electrice sau incendii. De obicei, tensiunea mare este întâlnită în rețelele de distribuție a energiei electrice, în stațiile de transformare a tensiunii sau în anumite echipamente industriale. Este important să se respecte regulile de siguranță în prezența tensiunii mari și să se evite orice contact direct cu firele electrice sau cu echipamentele de înaltă tensiune.
Potrivit cercetătorilor, s-a constatat că persoanele fără hipertensiune arterială care consumau în mod regulat roșii crude și alimente centrate pe roșii aveau șanse cu 36% mai mici de a dezvolta hipertensiune arterială decât cei care nu mâncau atât de multe roșii, notează Parade.
Roșiile ajutat persoanele cu hipertensiune să scadă tensiunea arterială, potrivit cercetărilor.
„Acest studiu subliniază ceea ce majoritatea ar considera intuitiv în ceea ce privește toate fructele și legumele: sunt benefice pentru sănătate”, spune Maggie Lyon, RD-CDN , un practician rezident la Universitatea din New Haven School of Health Sciences. „Pe lângă faptul că sunt alimente funcționale, roșiile sunt o piatră de temelie culinară și printre cele mai versatile ingrediente.”
Compușii antioxidanți din roșii, în special licopenul, și conținutul lor ridicat de potasiu sunt cei care oferă beneficii de scădere a tensiunii arteriale, explică Tamar Samuels, RD, co-fondatorul Culina Health .
Consumul de roșii ca parte a unei diete bine rotunjite, plină de alte fructe și legume, proteine slabe și cereale integrale oferă multe avantaje pentru sănătate, spun dieteticienii. Iată o privire asupra beneficiilor pentru sănătate ale roșiilor și a altor modalități în care dieta dumneavoastră vă poate îmbunătăți tensiunea arterială.
Alte beneficii pentru sănătate ale consumului de roșii
Pe lângă faptul că ajută la scăderea tensiunii arteriale, cercetările arată că roșiile și produsele pe bază de roșii pot oferi, de asemenea, beneficii împotriva cancerului și pot reduce riscul de boli cardiovasculare, neurodegenerative și intestinale, spune Samuels. Ele pot, de asemenea, să vă stimuleze răspunsul imunitar, să vă ajute la recuperarea exercițiilor fizice și să îmbunătățească sănătatea pielii.
„Roșiile conțin o varietate de micronutrienți, inclusiv potasiu, vitamina K, acid folic și vitamina C, precum și antioxidanți precum licopenul și beta-carotenul, care s-au dovedit a avea beneficii pentru sănătate”, spune Megan Meyer, Ph.D. , consultant în comunicare științifică.
Licopenul, care conferă roșiilor culoarea roșie, poate ajuta la reducerea daunelor celulare și la prevenirea inflamației, spune Lyon.
Un alt plus: o roșie de mărime medie are aproximativ 1,5 grame de fibre. Deoarece majoritatea americanilor nu mănâncă suficiente fibre, Meyer spune că încorporarea mai multor roșii în dietă vă poate ajuta să vă îndepliniți recomandările zilnice de fibre de aproximativ 25 de grame pe zi pentru femei și 38 de grame pentru bărbați.