Sari la conținut

Tensiune arterială crescută? 5 gustări sănătoase și delicioase pe care le puteți savura fără să vă simțiți vinovați

gustare între mese
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Gustări recomandate de nutriționiști

O veste bună este că există multe lucruri pe care le puteți face acasă pentru a vă ajuta să controlați mai bine tensiunea arterială crescută.

Ce este tensiunea arterială crescută?

Hipertensiunea arterială sau hipertensiunea este o problemă de sănătate din ce în ce mai întâlnită și se pare a fi una dintre cele mai mari probleme de sănătate la nivel global. Tensiunea arterială ridicată este o afecțiune în care forța sângelui asupra pereților arterelor este prea mare. Acest sânge care împinge pereții vaselor de sânge crește volumul de muncă al inimii, al cărui stres poate duce și la un accident vascular cerebral. Gama normală a tensiunii arteriale este de 120/90. Dacă valorile tensiunii arteriale ale persoanei sunt în mod constant 140 peste 90, sau mai mari, pe parcursul unui număr de săptămâni, se spune că are tensiune arterială crescută.

Potrivit experților, hipertensiunea arterială necontrolată poate duce la un atac de cord, sau poate, de asemenea, să vă slăbească vasele de sânge ale creierului, făcându-le înguste. Formarea cheagurilor de sânge, blocarea fluxului sanguin în creier este, de asemenea, unele dintre consecințele dureroase ale hipertensiunii arteriale.

Consumul excesiv de sare, lipsa exercițiilor fizice, o dietă nesănătoasă și predispoziția genetică au fost identificate ca factori care duc la TA ridicată. Alți factori care cresc șansele sunt: fumatul țigării, consumul excesiv de alcool, obezitatea și stresul.

O veste bună este că există multe lucruri pe care le puteți face de acasă pentru a vă ajuta să controlați mai bine tensiunea arterială. Multe dintre ele se învârt în jurul dietei tale. Consumul de mai puțină sare, evitarea grăsimilor procesate sau trans se pot dovedi a fi foarte eficiente pe termen lung.

Potrivit nutriționistului macrobiotic Shilpa Arora, „alimentele bogate în potasiu și magneziu sunt esențiale pentru cei care se confruntă cu tensiunea arterială. Prunele, bananele, nucile, rodia, grăsimile sănătoase, semințele de dovleac, pulpa de cocos sunt opțiuni sănătoase pentru o gustare.”

  1. Terci de banane și migdale

Cine a spus că mâncarea sănătoasă trebuie să fie plictisitoare? Încercați această prăjitură de terci cu banane, fără ouă. Bananele nu sunt doar sărace în sodiu; sunt, de asemenea, bogate în potasiu care ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural.

  1. Bile vegane de caju

Biluțele acestea sănătoase vă ajută să vă creșteți nivelul de energie instant și sunt cea mai bună veste pentru cei care se confruntă cu nivelul crescut al tensiunii arteriale. Făcute cu bunătate de curmale, nuci de caju și nucă de cocos, această gustare hrănitoare vă va impresiona cu siguranță.

  1. Cremă de banane cu iaurt

Gros, luxuriant și cremos. Băutura de iaurt făcută cu bunătatea nucilor, bananei și mierii este delicioasă și sănătoasă deopotrivă. O poți avea dimineața sau seara. Această încântare cremoasă este o necesitate obligatorie.

  1. Biscuiți de cereale integrale

Pentru o mai bună sănătate a inimii, renunțați la cerialele rafinate și optați la ceriale integrale, mult mai prietenoase cu sănătatea inimii. Boabele întregi sunt încărcate în fibre, ceea ce ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale.

Este timpul să țineți la distanță cipsurile din cartofi bogați în colesterol și să alegeți alternative mai sănătoase, iar biscuții din ceriale integrale sunt ideali.

  1. Supă de nucă de cocos și sfeclă roșie

Supa cremoasă și aromată este un deliciu pentru suflet. Supa roșu-purpuriu capătă o nuanță frumoasă din sfeclă roșie. Se știe că sfecla roșie relaxează vasele de sânge și îmbunătățește fluxul sanguin. Supa nutritivă se prepară ușor și este gata în mai puțin de 10 minute.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel