Sari la conținut

Temperatura din locuință poate afecta grav CREIERUL

incălzire
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Temperatura din locuinta poate afecta creierul

Din cuprinsul articolului

Temperatura din locuință poate afecta grav creierul. Oamenii de știință au găsit o legătură între temperatura locuinței și performanța cognitivă la bătrâni. Dacă temperatura este sub un prag sau îl depășește, atunci performanțele cognitive sunt afectate.

Pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii devin mai puțin capabili să se adapteze la schimbările drastice ale temperaturii, corpurile lor nu își pot regla temperatura internă, iar problema este exacerbată de alte boli cronice și de medicamentele utilizate pentru a le trata.

Efectele schimbărilor climatice

schimbări climatice
Sursă foto: Shutterstock

Noul studiu e o dovadă în plus că efectele schimbărilor climatice se extind dincolo de sănătatea fizică, afectând şi funcţionarea cognitivă.

Concret, cercetătorii americani spun că adulţii în vârstă raportau cele mai puține dificultăți de menținere a atenţiei atunci când temperaturile locuințelor lor se situau între 20 – 24 de grade Celsius. În afara acestui interval, probabilitatea apariției dificultăților de atenție se dubla în orice direcţie.

În cadrul studiului au fost monitorizate temperaturile interioare şi dificultățile de atenție raportate de adulţi cu vârste de 65 de ani şi peste, pe parcursul unui an.

Potrivit studiilor publicate în Journal of Gerontology Medical Sciences și citate de Medical Xpress, scondiţiile climatice actuale îi expun pe adulții în vârstă la riscuri, mulţi dintre aceștia trăind în medii interioare cu temperaturi care le pot afecta abilitățile cognitive.

Implicațiile sunt deosebit de îngrijorătoare pentru populațiile cu venituri mici, care dispun de resurse limitate pentru reglarea temperaturii locuinţelor.

Acest studiu evidențiază necesitatea intervențiilor în domeniul sănătăţii publice şi a politicilor de locuire care să prioritizeze reziliența climatică pentru adulții în vârstă. Pe măsură ce temperaturile globale cresc, asigurarea accesului la medii cu temperaturi controlate va fi esențială pentru protejarea bunăstării cognitive a acestora”, a declarat autorul studiului, dr. Amir Baniassadi.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel