Sari la conținut

Telocitele, cheia regenerării inimii și a ficatului

Telocitele, celulele din organismul uman descoperite de academicianul Laurențiu M. Popescu au rol în regenerarea hepatică și a mușchiului cardiac.

”Am putea spune că în ultima perioadă cel mai important pas făcut în studiul Telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule în ficatul uman și rolul lor în regenerarea hepatică, în contextul în care, ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenerează cu adevărat”, a explicat acad. Laurențiu M. Popescu.

În ceea ce privește infarctul de miocard, s-a demonstrat că Telocitele joacă un rol important în regenerarea mușchiului cardiac după infarct. ”Am demonstrat că Telocitele, pe lângă stimularea celulelor stem, participă la vindecarea mușchiului cardiac după infarct creând capilare. Mai mult, Telocitele au fost găsite și în valvele cardiace, ceea ce este extreme de important pentru industria de producere a valvelor cardiace artificiale”, a mai spus academicianul.

De asemenea, s-a demonstrat si că în anumite boli precum scleromania, scleroza multiplă, sau psoriazisul, numărul Telocitelor scade sau chiar dispar.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel