Din cuprinsul articolului
Telefoanele cu cele mai mari emisii de radiații | Atenție mare la efectele asupra sănătății! Cu toții le folosim zilnic, ore întregi, ceea ce ne poate afecta sănătatea.
Telefoanele mobile au devenit indispensabile în ultimii ani, majoritatea deținând unul sau chiar mai multe telefoane mobile smart.
Aplicațiile nelipsite, conturile de email, rețelele de socializare, conturile bancare, GPS-ul, motoarele de căutare, muzica, podcasturile și filmele preferate… Toate sunt aici, în acest smartphone.
Din păcate, folosirea îndelungată a acestora nu este tocmai recomandată, chiar dacă cercetări concludente cu privire la pericole nu sunt încă disponibile.
Totuși, sunt voci care ne semnalează că efectele radiațiilor emise de telefoanele mobile nu sunt tocmai ok și ar trebui să limităm folosirea acestora cât de mult se poate.
Potrivit unui infografic realizat de Statista, citat de Economica.net și România TV.net, în topul telefoanelor, ce emit cele mai multe radiații atunci când sunt ținute la ureche în timpul unor apeluri telefonice, se află modelul Motorola Edge.
Chiar dacă dezvoltarea tehnologiei contemporane aduce o serie de beneficii într-o multitudine de aspecte ale vieții cotidiene și posedă capacitatea de a influența în mod pozitiv relațiile interpersonale, procesul de învățare sau dezvoltarea pe plan personal, folosirea în exces a dispozitivelor electronice ne poate pune în pericol sănătatea.
Cel mai puternic mod de a preveni instalarea efectelor nocive este limitarea timpului dedicat telefonului mobil, evitarea poziționării sale în apropierea pielii sau în contact direct cu aceasta și utilizarea cu precauție a dispozitivelor de către copii și adolescenți.
Atât telefoanele mobile, cât și alte dispozitive electronice de tip „wireless” funcționează pe baza emisiei radiațiilor de radiofrecvență.
Printre cele mai nocive efecte ale expunerii prelungite la radiații se numără potențialul carcinogen.
Numeroase studii au raportat creșterea incidenței anumitor tipuri de tumori maligne (tumori cerebrale neuro-epiteliale, glioblastoame, meningioame, tumori ale glandei pituitare și ale tecii neuronale) în cadrul populației expuse la radiații de radiofrecvență până la vârsta de douăzeci de ani.
De altfel, în anul 2011, radiațiile emise de telefoanele mobile au fost clasate drept „posibil” cancerigen de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului.
Totodată, în 2019 a fost demonstrată acțiunea co-carcinogenă a radiațiilor de radiofrecvență.
Acest lucru semnifică faptul că iradierea, amplifică acțiunea altor agenți cancerigeni, grăbind procesul de dezvoltare al tumorilor maligne prin alterarea legăturilor din cadrul ADN-ului.
Un studiu efectuat în anul 2013 a evaluat o serie de cazuri de cancer mamar multifocal dezvoltat de către paciente care purtau în mod regulat telefonul mobil în contact direct cu pielea din zona sânilor, fapt ce evidențiază riscul poziționării telefoanelor în apropierea corpului.
Așadar, indiferent de marca sau modelul telefonului mobil, ideal ar fi să le folosim cât mai puțin pentru a nu regreta mai târziu.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…