Roboții vin în ajutorul spitalelor pentru a elimina infecțiile nosocomiale. Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) va achiziţiona tehnologie avansată în acest scop, după ce Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat zilele trecute un proiect de hotărâre în acest sens.
Este vorba despre achiziţia unui robot cu lumină pulsată ultravioletă cu xenon, pentru a distruge infecţiile nosocomiale. Proiectul se va derula prin Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”.
De ce Spitalul Victor Babeş
La Spitalul Victor Babeş se internează toate cazurile de boli infecţioase cu mare risc de contagiozitate. În această unitate ajung pacienți cu boli infecţioase cu germeni multirezistenţi, precum şi numeroase cazuri de diaree cu Clostridium dificile, grave şi contagioase, precum şi cu TBC.
Această tehnologie de eliminare a infecţiilor nosocomiale din spitale cu ajutorul unui robot se justifică prin faptul că prin metodele standard dezinfecţia în saloane se face în aproximativ 12 aproximativ ore, timp în care, saloanele respective nu se pot utiliza, ceea ce diminuează considerabil posibilitatea internării unor noi pacienţi.
Robotul, cam cât un aspirator
Robotul are dimensiunile unui aspirator mare, portabil, şi funcţionează prin pulsarea xenonului, la intensitate ridicată, de la o lampă de iluminare ultravioletă, care produce întregul spectru de UV-C și care ucide germenii. Acesta penetrează bateriile, viruşii, mucegaiurișe, ciupercile şi sporii, astfel că, în numai cinci minute, spectrul germicidal complet emis va elimina o gamă largă de agenţi patogeni.
Proiectul privind achiziţionarea acestei tehnologii avansate care ar urma să elimine infecţiile nosocomiale din spitale se va derula pe o perioadă de nouă luni, începând cu 1 iulie 2018, apoi, în baza unui raport final, se va stabili eficienţa utilizării acestei sale.