Avansul tehnologic permite doctorilor care acționează în situații de urgență să ceară sfatul unui medic specialist aflat chiar și la mii de kilometri distanță.
Sandra Sălăgean
Revoluția în medicină nu constă doar în descoperirea unor noi tratamente, ci și în rapiditatea cu care ajunge tratamentul la pacient. Câțiva români au pus umărul la treabă în acest sens, scurtând într-un mod inovator distanța dintre medic și pacient. Distanță care adesea reprezintă granița dintre viață și moarte, în cazurile accidentelor rutiere de exemplu.
Alex Paraschiv este coordonatorul proiectului AMA XpertEye Romania, o filială a unei companii care are sedii și în SUA, Marea Britanie, Franța și Germania. El ne-a explicat cât de utili sunt acești ochelari și cum revoluționează ei sistemul medical de urgență.
– Dr.Z.: Coordonați proiectul XpertEye în România, deci ce presupune acest gadget și cum a revoluționat acesta medicina de urgență?
– Alex Paraschiv: XpertEye este mai mult decât un gadget, este o soluție complexă și completă care revoluționează sectorul medicinii de urgență, prin aducerea în timp real a cunoștințelor și experienței unui medic specialist acolo unde acestea sunt necesare, suplinind lipsa tot mai acută de specialiști din acest domeniu, cu rezultate imediate materializate prin creştere a calității actului medical, cât și al vitezei de răspuns în cazul situațiilor de urgență. Cu toții știm cât de importantă este luarea unei decizii corecte, documentată și avizată în cazul unei situații de urgență, iar XpertEye exact acest lucru face: ajută medicii, paramedicii, asistenții, ambulanțieri în luarea rapidă a unei decizii, susținută în timp real de către un medic specialist.
– Ce vede cel care îi poartă și ce vede cel care primește imaginile?
– Principiul de funcționare al soluției este foarte simplu: imaginaţi-vă că avem în teren o situație de urgență unde, de exemplu, ajunge o ambulanță, iar un paramedic poartă o pereche de smartglass cu ajutorul căreia are o conversație audio-video în timp real cu dispeceratul sau cu orice specialist, partajându-și cu acesta exact câmpul său vizual și având în tot acest timp mâinile libere pentru a aplică procedurile specifice, care îi sunt transmise.
Cel care poartă ochelarii poate, de asemenea, primi de la dispecerat, în timp real, diferite documente cum ar fi dosarul pacientului, pe care le vede în ecranul smartglass-ului. În timpul conversației audio-video, dispeceratul sau specialistul poate face diferite poze preluând controlul smartglass-ului, poze ce pot fi ulterior folosite în întocmirea fișei pacientului și a raportului intervenției.
– Într-o anumită măsură, acești ochelari, prin imaginile transmise, pot fi și un instrument de expertiză ulterioară asupra unor procedee medicale?
– Atât pozele cât și imaginile transmise în timp real pot fi înregistrate, salvate și apoi utilizate ca instrument de expertiză ulterioară, acestea fiind atașate dosarului pacientului.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…