Recent, a avut loc o premieră medicală națională! A fost tratat de urgență un caz de anevrism rupt de aortă abdominală infrarenală prin tehnică endovasculară. Intervenția a fost realizată de conf. dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, asist. univ. dr. Mircea Popițiu, medic specialist chirurgie vasculară și dr. Felix Fărcaș.
Pacientul operat în regim de urgență la Sibiu, în vârstă de 68 de ani, prezenta un anevrism de aortă rupt, cu dilatarea aortei abdominale de 7 cm pe o lungime 10 cm, din care se extravaza sânge în interiorul abdomenului. Operația care l-a salvat a durat aproximativ trei ore și a constat în introducerea, în premieră, a unei endoproteze Bolton Treo în interiorul vasului principal (artera aortă) și prin bifurcația ei, în arterele iliace, reparându-se astfel defectul arterial.
”Opțiunile terapeutice pe care le-am avut în acest caz au fost chirurgia deschisă și chirurgia endovasculară. Chirurgia deschisă implică mai multe riscuri, gradul de mortalitate este mai mare și pot apărea complicații intraoperatorii și postoperatorii. Din aceste motive, am optat pentru chirurgia endovasculară. Starea pacientului este în prezent stabilă, el fiind deja externat”, a declarat dr. Victor Costache.
În cazul tratamentului chirurgical deschis, aproximativ 4% până la 8% dintre pacienți își pierd viața în timpul intervenției chirurgicale sau în următoarele 30 de zile, în timp ce aproximativ 10% până la 30% dezvoltă complicații care implică inima, rinichii sau plămânii.
Intervenția realizată de medicii din Sibiu a presupus efectuarea a două incizii de aproximativ 3 cm, în zonele inghinale, permițând apoi introducerea în artere a unor fire metalice de ghidare și tuburi flexibile subțiri din material plastic (catetere). Substanța de contrast injectată prin intermediul acestora a permis vizualizarea aortei în imagini cu raze X, în timpul procedurii.
Medicii au utilizat apoi cateterele pentru a poziționa un tub, numit stent graft, la nivelul anevrismului. Stent graft-ul a fost expandat până când s-a atașat de pereții vasului de sânge, cateterele și firele fiind ulterior extrase. Plăgile inghinale au fost închise prin sutură chirurgicală. După finalizarea procedurii, anevrismul a fost exclus din circulația sangvină, sângele trecând numai prin stent graft.
Nefiind o intervenție chirurgicală deschisă, tratamentul endovascular elimină riscurile sau complicațiile unei intervenții chirurgicale majore, iar timpul de recuperare este mai scurt. Aplicată în cazuri atent selectate, pe baza unor criterii riguroase, chirurgia endovasculară prezintă multiple avantaje în comparație cu chirurgia deschisă a anevrismului de aortă abdominală, oferind oportunități terapeutice suplimentare, cu prețul unui risc intervențional redus. Acest tip de intervenție reduce durata de spitalizare, crește șansele de supraviețuire a pacientului și reduce riscul de apariție a complicațiilor postoperatorii cardiologice, renale sau hepatice.
Monitorizarea postoperatorie presupune o serie de investigații regulate precum computer tomografia sau examinarea ecografică, pentru analizarea poziției stent graftului. În primul an după intervenție, ar putea fi necesară repetarea acestor teste la anumite intervale de timp, ele urmând a fi realizate, apoi, anual.
Demența își poate face apariția în mai mule moduri. În timp ce pierderea memoriei este cel…
Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a fost recunoscută la Gala Capital Performeri…
Călin Georgescu, candidatul-surpriză al alegerilor prezidențiale din România, a ieșit în fața presei pentru a-și…
Mercur retrograd intră în zodia Săgetător şi provoacă o serie de schimbări vizibile în viețile…
Autorităţile sanitare americane sunt în alertă şi au anunţat că un copil a fost testat…
Sunt momente în viață în care corpurile noastre se schimbă rapid și nu vorbim doar…