Din cuprinsul articolului
Din cauza stresului cotidian tot mai frecvent, multe persoane se confruntă cu accese de furie sau atacuri de panică. Din acest motiv, experţii propun un nou set de recomandări pentru controlul emoțiilor negative.
Dacă anxietatea face parte din viața ta de zi cu zi și cauți o modalitate eficientă de a controla lucrurile, un expert Harvard are o soluție simplă și accesibilă. Martha Beck recomandă tehnica KIST: o abordare plină de compasiune și puternică pentru a recâștiga controlul asupra stresului.
Tehnica KIST: conversație interioară plină de compasiune
Martha Beck a dezvoltat metoda KIST, acronim pentru „Kind Self-Talk”. Această tehnică vă permite să transformați modul în care vă gestionați anxietatea pentru a o gestiona mai bine. „Această tehnică m-a ajutat să mă simt mai în siguranță din punct de vedere emoțional și să nu îmi mai fac griji pentru ceea ce cred alții despre mine”, explică specialista
Abordează lucrurile cu calm şi în mod pozitiv
Una dintre cele mai eficiente moduri de a-ți calma mintea este să-i vorbești ca și cum ar fi o mică creatură din tine:
- Imaginează-ți că anxietatea ta este un animal mic, fragil și speriat;
- Vorbește-i cu blândețe, așa cum ai face-o cu un copil anxios;
- Pentru ca acest lucru să funcționeze, este esențial să folosiți propoziții care i se adresează direct.
Exemple de propoziții pe care să le spui anxietății tale:
- „Te văd, știu că ești acolo”;
- „Sunt aici cu tine”;
- „Te simți bine?”;
- „Totul va fi bine”;
- „Înțeleg că ți-e frică”.
Experta susţine că o astfel de abordare activează o parte a creierului implicată în apariţia compasiunii, fapt ce ajută la reducerea intensității stresului și la redobândirea sentimentui de siguranţă.
Odată ce nivelul de anxietate începe să scadă, abordează situaţia cu calm, folosind elemente din meditația tibetană, bazată pe bunătate. Acest pas ajută la reprogramarea creierului, trimițându-i mesaje de bunăstare.
Exemple de propoziții de repetat:
- „Fie ca să te simți în pace cu tine însuți”;
- „Fie ca să te simți protejat și în siguranță”;
- „Fie ca tu să fii liber și fericit”;
- „Fie ca tu să simți pace”.
Utilizați vizualizarea mentală
Înainte de a vă întoarce la rutina zilnică, puneți-vă anxietatea într-un loc sigur.
- Imaginați-vă o cutie închisă și sigură;
- Puneți „mică creatură anxioasă” înăuntru;
- Aşezaţi cutia într-o pungă mică atârnată peste umăr;
- Aplicați această tehnică ori de câte ori simțiți că anxietatea crește.
Vizualizarea ajută la calmarea creierului, oferindu-i un punct de plecare concret. Acest lucru creează distanță emoțională față de anxietate și vă permite să vă recăpătați controlul asupra gândurilor.
Deși anxietatea poate părea o parte inevitabilă a vieții de zi cu zi, metoda KIST oferă o modalitate practică și plină de compasiune de a face față acesteia.
Prin crearea unui dialog intern cu bunătate și compasiune, putem nu numai să reducem intensitatea stresului, ci și să ne restabilim securitatea interioară. Tehnica permite o adevărată recuperare emoțională, încurajând conștientizarea și blândețea față de sine în momentele de tensiune.
Prin practica regulată a tehnicii KIST și prin utilizarea vizualizărilor, puteți experimenta fiecare zi cu mai multă pace și încredere, recâștigând controlul asupra lumii voastre interioare.