Din cuprinsul articolului
Tehnică inovatoare pentru cancerul de piele. Spitalul Universitar Timişoara este singura unitate sanitară din vestul ţării dotată cu tehnica inovatoare pentru cancerul pielii
Spitalul Universitar al Asociației „Oncohelp” Timișoara este singura unitate sanitară din vestul țării, care are dotările necesare implementării brahiterapiei cutanate.
Tratament pentru anumite tipuri de cancer de piele, la Timișoara
Tehnica inovatoare folosită pentru tratamentul cancerului de piele are o serie de avantaje față de radioterapia externă, în special pentru leziunile situate la nivelul feței.
„ Principalul beneficiu ar fi rezultate cosmetice mult mai bune față de radioterapia externă, doza fiind mult mai bine țintită și atunci repercusiunile pe termen lung din punct de vedere cosmetic fiind mult reduse și mult mai satisfăcătoare pentru pacient.
Un alt avantaj este un timp de tratament mult scurtat, fiind necesare practic doar câteva ședințe, spre deosebire de radioterapia externă, care se întinde pe câteva săptămâni”, a declarat Ana Dulan, medic specialist radioterapeut Asociația „Oncohelp” Timișoara, pentru RRA.
Ce este brahiterapia cutanată
Brahiterapia cutanată de contact reprezintă o modalitate de tratament pentru două tipuri de cancer la piele, carcinom bazocelular și carcinom scuamocelular.
Tratamentul se realizează cu ajutorul unor aplicatori cutanați, spun medicii. Brahiterapia face posibilă administrarea cu precizie a unei doze mari de radiații în zona afectată, astfel scade impactul asupra țesuturilor sănătoase din jur.
Brahiterapia cutanată este preferată față de radioterapia externă deoarece, în unele cazuri, poate oferi rezultate cosmetice superioare, mai ales pentru leziunile de la nivelul feței, dar și pentru că timpul de tratament este mai scurt.