Te trezești mereu cu dureri de cap? Problemele de sănătate ce se ascund în spatele acestei senzații

Dacă te trezești în mereu cu o durere de cap, s-ar putea întâmpla câteva lucruri. Pentru început, calitatea slabă a somnului poate duce la o durere de cap a doua zi. Așa că primul lucru pe care trebuie să-l faci este să investighezi ce, dacă este ceva, și cum interferează cu somnul tău.

Apnee de somn

Un vinovat comun al durerilor de cap matinale este apneea în somn, o afecțiune în care încetezi periodic respirația pe tot parcursul nopții. Apoi corpul tău te trezește, astfel încât să începi să respiri. S-ar putea să nu realizezi că asta se întâmplă. Întrebați-vă partenerul sau un prieten dacă sforăiți puternic – acesta este adesea un indiciu.

Rețineți, totuși, că sforăitul nu înseamnă întotdeauna că aveți apnee în somn, conform resursei MedlinePlus a Bibliotecii Naționale de Medicină. Oricum, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate recomanda pentru un studiu de somn, care este cel mai precis mod de a diagnostica apneea în somn.

Insomnie

Probabil ați auzit de insomnie, o tulburare comună a somnului care poate cauza probleme la adormire s sau poate împiedica un somn bun, potrivit Institutului Național de Inimă, Plămân și Sânge (NHLBI), din Marea Britanie. NHLBI a enumerat durerile de cap ca una dintre problemele de sănătate cauzate de această afecțiune.

A lua ceva timp pentru a adormi, a dormi doar pentru perioade scurte de timp sau a te trezi prea devreme sunt toate simptome de insomnie, conform NHLBI. Și este posibil să vă treziți somnoros și să vă simțiți obosit pe tot parcursul zilei.

Scrâșnirea dinților

Scrâșnitul dinților, numit și bruxism, peste noapte poate provoca dureri în mușchii maxilarului sau a articulației temporomandibulare (sau TMJ, care este, de asemenea, denumirea frecvent utilizată pentru tulburarea maxilarului care implică uneori șlefuirea). Acea durere poate duce la o durere de cap.

Este posibil să nu știți că scrașniți din dinți, dar aveți grijă la dureri de urechi, sensibilitate musculară, sensibilitate a dinților sau maxilar dureros. Acestea sunt toate simptomele bruxismului, conform MedlinePlus. De asemenea, dentistul dumneavoastră ar putea detecta problema dacă există.

Alergii

Durerile de cap de dimineață ar putea avea de-a face și cu alergenii deranjanți. Expunerea la acarieni în timpul somnului (le place să trăiască în cearșafuri și saltea) te poate lăsa să te trezești cu dureri de cap, din cauza congestiei sinusurilor pe care o provoacă.

Dacă suferiți de alergii, încercați să utilizați lenjerie de pat rezistente la alergii – fețe de pernă speciale, huse de saltea și pilote concepute pentru a vă proteja de expunerea la acarieni – și să vă spălați cearșafurile mai des. Un alergolog, dacă nu ați văzut niciodată unul, vă poate ajuta să găsiți modalități suplimentare de a ameliora simptomele, astfel încât să nu aveți dureri de cap dimineața și să nu strănuți pentru tot restul zilei.

Migrene

Deși aceste dureri de cap recurente pot apărea oricând, migrenele sunt mai frecvente dimineața, potrivit MedlinePlus. Adesea sunt prezente pe o parte a capului, cu dureri pulsatile sau pulsatile moderate pana la severe.

Alte semne că ați putea avea o migrenă includ greață, slăbiciune și sensibilitate la lumină și sunet. Există, de asemenea, simptome potențiale care pot începe cu până la 24 de ore înainte de durere de cap, cum ar fi aurele.

Lipsa somnului sau somnul excesiv

Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

Somnul prea mult sau prea puțin poate declanșa dureri de cap tensionale, potrivit unui articol din martie 2019 publicat în revista Neurological Sciences. Acestea se simt adesea ca o bandă care strânge capul, potrivit MedlinePlus. De asemenea, puteți simți durere sau disconfort în cap, scalp sau gât.

Depresie și anxietate

Depresia și anxietatea pot declanșa, de asemenea, dureri de cap tensionale dimineața, potrivit Institutului Național de Tulburări Neurologice și AVC. Dacă observați dureri de cap care se întâmplă în perioadele în care vă confruntați sau anticipați stres (cum ar fi dimineața înainte de muncă), discutați cu furnizorul de asistență medicală pentru a exclude o afecțiune de sănătate mintală ca și cauză.

 

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

23 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

54 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: