Din cuprinsul articolului
Vorba din popor „te trage curentul” e parţial adevărată: frigul nu este o cauză directă, dar favorizează apariţia durerilor de dinţi, de cap sau de spate.
O serie de neplăceri pot apărea din acest motiv, de la dureri de cap, dinţi şi ureche, până la dureri musculare, lombare şi junghi intercostal extrem de dureros.
Exagerat este însă să crezi că aceasta este singura cauză a suferinţelor.
„Frigul şi curenţii de aer rece favorizează răcirea diverselor zone ale corpului şi pot exacerba anumite suferinţe, atenţie, preexistente. Doar zgândără bolile respective, nu le provoacă. De exemplu, dacă o măsea suferindă este supusă unor curenţi de aer, apare o durere, care ar fi apărut oricum, însă nu la aceeaşi intensitate. Iarăşi, nu curenţii de aer sunt cauza răcelilor, aceştia doar favorizează înmulţirea unor viruşi deja contractaţi şi declanşează infecţia respiratorie”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
Frigul poate intensifica şi durerile articulare şi musculare. Dacă dormiţi în curent, riscaţi să vă treziţi înţepeniţi, la fel şi dacă staţi în curent după ce aţi făcut efort fizic şi sunteţi transpiraţi.
„Dacă vă trage curentul când sunteţi transpiraţi, se poate declanşa un junghi intercostal foarte dureros, care poate fi confundat cu bolile de inimă”, precizează medicul Ciubotaru. Un astfel de episod poate dura ore şi chiar zile, interval în care doctorii recomandă să evitaţi frigul şi să apelaţi la antiinflamatoare.
O altă teorie vehiculată este faptul că femeile care stau cu picioarele goale pe gresie răcesc la ovare sau fac infecţii urinare. În cel mai rău caz, frigul poate doar să favorizeze apariţia acestor boli, cauzate de bacterii. „Dintre două persoane care stau desculţe pe gresia rece, va face infecţie urinară sau anexită doar cea care a contractat anumite bacterii”, conchide medicul Ciubotaru. Un alt risc, valabil în cazul celor cu imunitatea la pământ, este că frigul „dă peste cap” flora bacteriană normală.
O altă vorbă din popor spune că nu trebuie să ieşi în frig după ce te speli pe cap. Nu este mit mai cunoscut şi mai fals decât acesta, spun medicii, care dau asigurări că nu există nicio legătură între vremea rece şi contractarea virusurilor ce provoacă răceli. De fapt, în anotimpurile friguroase, oamenii au tendinţa de a se izola în casă, de a merge mai mult cu mijloacele de transport în comun, iar virusurile se răspândesc mai repede în colectivităţi. Studiile au demonstrat că rinovirusurile (virusurile care dau răceli) nu au preferinţe: îi atacă şi pe cei care se îmbracă gros, dar şi pe cei ce poartă haine subţiri
Şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a îndemnat companiile să fie pregătite…
Medicii atrag atenţia că secreția de insulină scade noaptea datorită ritmului circadian impus de creier,…
Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale din acest an, a fost votat de peste…
Demența își poate face apariția în mai mule moduri. În timp ce pierderea memoriei este cel…
Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a fost recunoscută la Gala Capital Performeri…
Călin Georgescu, candidatul-surpriză al alegerilor prezidențiale din România, a ieșit în fața presei pentru a-și…