Categories: Stil de viaţă

Te simți obosit? Cauze nebănuite ale epuizării

Te simți din ce în ce mai obosit? Mergi imediat la doctor, nu neglija problema. Iată câteva cauze nebănuite ale epuizării, ce trebuie să faci pentru a remedia problema oboselii și când este cazul să ceri sfatul unui specialist, potrivit recomandărilor webmd.com.

Experții spun că hidratarea și o alimentație bogata în zahar și cofeina poate cauza fluctuații ale nivelului glicemiei, care, la rândul sau, poate interfera cu somnul. Consuma, în schimb, fructe și legume, și proteine slabe. “Mâncând sănătos, ai un control mai bun al kilogramelor în plus, și astfel vei dormi mai bine, știut fiind faptul că obezitatea contribuie din plin la instalarea oboselii”, explica dr. J. Fred Ralston jr., fost președinte al Colegiului Medicilor din Statele Unite.

Nu uita că mișcarea are un rol extrem de important, când vine vorba de oboseala.Secretul dr. Ralston este sportul. Fă exerciții fizice cu cel puțin trei ore înainte de culcare și vei putea dormi că un prunc! Exercițiile fizice îmbunătățesc respirația, iar studiile de specialitate spun că o respirație buna contribuie la creșterea nivelului de energie. Așa se explica de ce oamenii sedentari se simt mai puțin obosiți la scurt timp după ce au început un program de exerciții fizice. Ralston recomanda 40 de minute de exerciții fizice de patru ori pe săptămână.

Nu uita că somnul are un rol important. Mulți oameni nu reușesc să doarmă suficient și, drept consecință, se simt din ce în ce mai epuizați. Evita să consumi cafea și alcool cu câteva ore înainte de culcare, oprește televizorul și păstrează-ți dormitorul curat și liniștit. Aceste elemente sunt foarte importante pentru rutina somnului.

Experții spun că ar trebui să verifici și alte aspecte legate de sănătate:

  1. Anemia

Un efect al anemiei asupra organismului este instalarea oboselii acute. Un simplu test de sânge poate scoate la iveala daca ai sau nu anemie. Anemia este des întâlnită în rândul femeilor care au menstruație. Remediul este o dieta bogata în fier, carne și legume verzi. La recomandarea medicului, poți încercă și suplimente alimentare pe baza de fier.

  1. Lipsa potasiului

Aceasta deficienta poate genera, de asemenea, o stare de oboseala. Lipsa potasiului în organism poate fi depistata tot în urma unui control sangvin.

  1. Probleme la tiroida

Fie că este vorba de “hipo” sau “hiper”-tiroidism, ambele disfuncții ale tiroidei accentuează starea de oboseala. Un test al sângelui poate evalua funcțiile tiroidei prin stabilirea nivelului hormonilor tiroidieni.

  1. Diabetul

Sunt personae care suferă de diabet fară să știe acest lucru. Acele persoane acuza “stări de rău” inexplicabile. Amețeli, vedere încețoșată, urinari frecvente, lipsa somnului. De cele mai multe ori, un simplu control al nivelului glicemiei, indica instalarea diabetului.

  1. Depresia

Când stările de epuizare fizica sunt însoțite de tristețe, lipsa apetitului, lipsa bucuriei de a face lucruri care iți plăceau odinioară sunt semne că poți suferi de depresie. Nu ignora aceste simptome și mergi la medic sau la un psihoterapeut. Ei vor putea să te aducă “pe calea cea buna”.

  1. Tulburări de somn

Daca nu te simți deloc odihnit, desi dormi, și toate încercările de a remedia problema sunt fară rezultat, atunci a trebui să vizitezi un ORL-ist, mai ales daca știi că sforăi. Acesta este un semn că poți suferi de apnee în somn, o boala care duce la întreruperea respirației de mai multe ori în timpul somnului preț de câteva secunde.

  1. Probleme cu inima

Oboseala accentuata mai poate fi un semn că ai probleme cu inima. În special femeile se confrunta cu aceasta problema. Daca resimți oboseala în timpul exercițiilor fizice sau iți este din ce în ce mai greu să le faci, este cazul să consulți un cardiolog pentru a verifica starea de sănătate a inimii. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine.

Recent Posts

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Capital. Ce premiu a obținut

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…

7 minute ago

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

27 de minute ago

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

58 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

o oră ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

2 ore ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

2 ore ago

Citeste si: