Din cuprinsul articolului
Ți se întâmplă adesea să experimentezi o stare de oboseală acută, să fii iritat, dar și să te concentrezi cu greu? Toate acestea ar putea fi simptome pentru ceața mentală.
Cele mai întâlnite simptome ale ceței mentale:
– lipsa de energie sau oboseală
– probleme de concentrare
– probleme de memorare sau aducere aminte
– dificutăți în gândire și comunicare
– iritabilitate și anxietate
– dureri de cap
– lipsa motivației, senzația de descurajare sau depresie
– probleme cu somnul
Psihoterapeutul Nadia Gorduza explicat pe larg la Antena3 acest fenomen, care afectează din ce în ce mai multe persoane.
Ce este ceața mentală și cum se manifestă?
„Ceaţa mentală este acea senzaţie pe care o ai atunci când te trezeşti dimineaţa şi încerci să te gândeşti la ceva şi nu reuşeşti să-ţi aduni gândurile.
Partea cognitivă nu reuşeşte să funcţioneze şi asta se întâmplă din cauza mai multor factori, precum lipsa de somn, depresia, stresul cronic, demenţa, premenopauză sau consumul excesiv de alcool sau droguri.
Ele se interconectează. Lipsa de somn duce la depresia. De asemenea, depresia duce la lipsa de somn. Poţi avea două din aceste patologii şi observi că orice ai face nu poţi conecta nişte piese de puzzle”, a explicat psihoterapeutul Nadia Gorduza.
Ceaţa mentală nu apare dintr-o dată
„Putem avea mai multe episoade, însă această ceaţă mentală nu apare dintr-o dată. Consumul de stimulente sau cafea nu este o soluţie pentru această ceaţă. Trebuie să vedem care este cauza.
Această ceaţă mentală o mai putem confunda şi cu astenia de primăvară. Dacă situaţia persistă pentru câteva săptămâni la rând, trebuie să ne gândim că este cazul să mergem la un medic.
Ar putea exista prevenţie, dacă ne referim aici la stilul de viaţă. De exemplu, o dietă mediteraneană va preveni acest lucru. Să avem grijă să ne odihnim. Să dormim 8 ore pe noapte, astfel încât creierul nostru să se odihnească.
Cum ne putem antrena creierul?
Am putea să ne antrenăm creierul. Să facem două, trei, patru lucruri în acelaşi timp. Soluţia ar fi dacă am putea pentru o perioadă să ne axăm pe cel puţin o sarcină care presupune concentrare cognitivă, să ne axăm pe una dintre ele. De exemplu, să scriem un e-mail cu o mână, iar cu cealaltă să amestecăm într-o cafea.
O altă soluţie ar fi să ne antrenăm memoria. De exemplu, să citim un articol, iar apoi să ne luăm 10 minute pauză. Apoi să vedem ce am înţeles din acel articol. De fapt, trebuie să-i dăm minţii noastre de lucru.
Cum identificăm stresul cronic
Trăim într-un stres cronic de mai bine de doi ani. Stresul acut este până în două săptămâni, ce depăşeşte această perioadă înseamnă o cantitate foarte mare de adrenalină şi cortizol.
Suntem într-o situaţie de incertitudine, iar mintea noastră începe să croşeteze diverse scenarii, de multe ori negative. Trebuie să ne focusăm pe acţiune şi nu să trăim în scenarită”, a mai spus psihoterapeutul.