Din cuprinsul articolului
Luna august este luna concediilor, iar multe familii optează pentru o vacanță la mare cu cei mici, spre deliciul acestora din urmă. De cele mai multe ori suntem tentați să profităm din plin de vacanță și pierdem din vedere numărul orelor petrecute la plajă sau în apa. În cazul unor astfel de situații, părinții se trezesc cu o vacanță ratată. Pentru a evita astfel de situații neplăcute, medicul pediaru Mihai Craiu a oferit o serie de sfaturi privind siguranța copiilor la plajă.
Mulți părinți se întreabă dacă este în regulă să petreacă întreaga zi la plajă cu copilul.
„Nu e bine, categoric. Chiar dacă punem acești copii mici sub o umbrelă și avem falsa senzație de siguranță pe care ne-o dă o cremă solară bună, un costum de baie integral, care are un anumit factor de protecție, trebuie spus că statul la soare și în acea temperatură și la lumină reflectată – pentru că nisipul și apa de mare reflectă foarte mult razele de soare – constituie o posibilă agresiune pentru cei mici.
Un copil foarte foarte mic, care doarme mai mult decât trebuie, care se joacă mai puțin, care începe să fie somnolent, e un semnal mare de alarmă. De aceea, cred că orele prânzului, în mod categoric, de la 12 la 16, n-ar trebui să fie pentru copiii mici pe plajă”, a declarat Mihai Craiu la Digi24.
El a mai adăugat că, în general, durata unei „ședințe” de plajă ar trebui calculată în funcție de vârsta celui mai mic membru al familiei; pentru copiii foarte mici, aceasta nu trebuie să depășească 2-3 ore, preferabil dimineața, „de la 8.30 la 11.00, nu la orele prânzului”.
Mai mult, senzația că un copil este protejat dacă poartă pălărie sau e dat cu cremă este falsă, pentru insolația poate apărea oricum, chiar și în apă.
Există o limită pentru stat în apă? Poți să stai prea mult în apă?
„Da. Și acest prea mult are și niște semne evidente. E suficient să ne uităm la mâinile copilului. Dacă ele ca niște mâini de spălătoreasă, cu siguranță el a stat prea mult în apă. (…) Copiii se pot deshidrata stând într-o apă foarte sărată”, a explicat Mihai Craiu.