Categories: Ştiri sănătate

Te pregătești de vacanță? Ai mare grijă la ce mănânci! Poți face această boală! Dr. Moroti: „Ne poate pune viața în pericol!”

Perioada concediilor vine uneori și cu situații mai puțin plăcute, datorită faptului că în vacanță suntem tentați să consumăm toate produsele pe care în mod normal nu le consumăm.

Medicul infecționist Ruxandra Moroti ne avertizează că trebuie să acordăm o atenție sporită la ce consumăm când mergem în vacanță, întrucât ne putem alege cu o enterocolită.

„Enterocolitele, majoritatea lor, au cauze virale. Însă o parte dintre ele sunt bacteriene, o parte fungice, altă parte parazitare. Și mai există așa numitele toxiinfecții alimentare care, în denumirea largă, implică și substanțe care intră pe cale digestivă, dar nu sunt neapărat microbi și care ne fac rău.

Care sunt simptomele enterocolitei?

Principalul simptom al enterocolitei este diareea. Alte simptome sunt dureri abdominale, crampe, greață, vărsături. În stadii severe, dacă există o penetrare a microbului intestinal prin bariera intestinală, putem avea fenomene sistemice, precum febră, stare generală alterată. În urma diareei ajungem la semne de deshidratare severă, care pun viața în pericol atunci când sunt peste 10% din greutatea corporală”, a povestit medicul.

Ouăle reprezintă 70% din totalul toxiinfecțiilor alimentare

”Când plecăm în concedii ar trebui să avem o igienă alimentară și a mâinilor și să știm unde mergem să consumăm alimente. Alegem locuri igienice, neaglomerate, ne spălăm pe mâini, vedem să nu există muște, încercăm să nu luăm mâncare de pe stradă. Iar în momentul în care vrem să consumăm un aliment, acesta trebuie să fie suficient preparat termic, sau să fie safe.

De pildă, apa fiartă și răcită, clorinată, îmbuteliată, în special apa cu bioxid de carbon, pentru că bioxidul de carbon scade PH-ul gastric. Scăzând PH-ul gastric, acesta va arde microbii răi care vor intra odată cu apa respectivă.

Atenție! Ouăle reprezintă 70% din totalul toxiinfecțiilor alimentare. Ouăle crude, sau cleioase…”

Ce mâncăruri nu sunt recomandate pentru gravide?

„O femeie gravidă, în timpul călătoriei, trebuie să se ferească de a consuma alimente de origine animală, respectiv carnate, lactate, nepreparate suficient termic. Pentru că acestea pot transmite Listeria care poate afecta devastator bebelușul. La ce alimente mă refer în mod special? La acele delicatese din carne, din lapte, acele brânzeturi cu mucegaiuri și nu produse de fast food!

O mâncare veche își poate altera gustul, sau nu. În momentul în care își alterează gustul, nu o mâncați! Alimentele trebuie puse în frigider la cel mult două ore după ce au fost gătite! Nu se lasă pe masă!”, a mai explicat medicul.

 

Recent Posts

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

5 minute ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

35 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

o oră ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

2 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

3 ore ago

Citeste si: