Sari la conținut

Te plângi mereu că ești obosit? Ce este oboseala și care sunt cele mai frecvente cauze ale acesteia? Când ascunde o problemă de sănătate?

starea de oboseala
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Pare a fi un adevăr universal faptul că toți suntem obosiți tot timpul.

Motivul poate fi evident. Cel puțin o treime dintre adulții din SUA raportează că dorm mai puțin decât cantitatea de somn recomandată, potrivit CDC. Acest lucru este uneori în afara controlului nostru, dar o lipsă de somn de calitate poate fi, de asemenea, auto-impusă – fie că ne dăm seama sau nu.

Și ce se întâmplă atunci când simți că ești mereu obosit, dar nu-ți dai seama de ce?

„Oboseala este adesea rezultatul unui somn insuficient sau al unor comportamente care duc la un somn slab”, spune Dr. Aarthi Ram, neurolog specializat în medicina somnului la Houston Methodist.

„Dar uneori poate fi, de asemenea, un semn al unei probleme de sănătate subiacente care trebuie abordată sau al unei tulburări de somn nediagnosticate, deci este important să vă consultați medicul dacă vă confruntați cu oboseală.”

Indiferent de cauză, este o problemă importantă de corectat, deoarece oboseala în timpul zilei vă poate afecta viața în mai multe moduri – de la productivitate și performanță reduse acasă sau la locul de muncă până la riscuri de siguranță în timpul conducerii sau la locul de muncă.

Sunteți obosit sau doar somnoros?

Adesea folosim cuvintele „obosit” și „somnoros” în mod interschimbabil, însă cele două sunt de fapt distincte. Oboseala este definită ca fiind oboseală, în timp ce a fi somnoros înseamnă pur și simplu că ai nevoie de somn.

„Somnolența este acea atracție de a adormi, care crește cu cât suntem mai mult timp treji”, spune Dr. Ram. „Dacă mergem la culcare atunci când ne simțim somnoroși și ne odihnim suficient de bine, ne vom simți de obicei revigorați și plini de energie a doua zi.”

Ciclul continuă – cu excepția cazului în care un pui de somn de două ore după serviciu vă dă peste cap ciclul somnului, împingând ora obișnuită de culcare de la 22:00 la primele ore ale dimineții, chiar dacă ceasul dumneavoastră deșteptător este încă setat să sune devreme.

„Când simțiți că nu vă puteți ține ochii deschiși după ce ați dormit doar patru sau cinci ore, aceasta este somnolență”, spune Dr. Ram. „Soluția pe termen scurt este să dormiți puțin. Dacă vă simțiți frecvent somnoros în timpul zilei, soluția pe termen lung este adesea la fel de simplă ca practicarea unei mai bune igiene a somnului.”

O bună igienă a somnului

Sfaturi pentru menținerea unei bune igiene a somnului includ:

  • Obiectivul de a dormi între șapte și nouă ore în fiecare noapte
  • Culcarea și trezirea în jurul aceleiași ore în fiecare zi, chiar și în weekenduri
  • Asigurați-vă că dormitorul dumneavoastră este răcoros, întunecat, liniștit și lipsit de distrageri
  • îndepărtarea dispozitivelor și a ecranelor cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare
  • evitarea următoarelor lucruri chiar înainte de culcare: consumul de alcool sau cofeină, o masă copioasă

Ce este oboseala și care sunt cele mai frecvente cauze ale acesteia?

Oboseala matinală
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Oboseala este atunci când sunteți extrem de obosit – până în punctul în care simțiți că nu aveți energia necesară pentru a vă concentra asupra sarcinilor pe care le aveți la îndemână sau pentru a face lucrurile de care aveți nevoie sau pe care doriți să le faceți.

„Când vă simțiți epuizați  în fiecare seară până la ora 18.00 și nu puteți găsi un motiv care să explice de ce, atunci începem să ne gândim la oboseală”, spune Dr. Ram.

Partea complicată? La fel ca somnolența, oboseala poate fi cauzată și de un somn insuficient. Dar, spre deosebire de somnolență, un somn de calitate nu este suficient pentru a rezolva problema.

„S-ar putea să vă simțiți somnoros, dar după somn nu vă simțiți înviorat”, adaugă Dr. Ram. „Asta pentru că, deși somnul insuficient contribuie adesea la oboseală, este puțin probabil să fie singurul factor care trebuie abordat”.

Factorii stilului de viață care cauzează oboseală includ:

  • Somn de calitate insuficient
  • Dieta săracă
  • Lipsa activității fizice
  • stresul
  • Consumul de alcool sau droguri

Când răspunsul la întrebarea „de ce sunt atât de obosit?” este mai complicat

Oboseala este adesea rezultatul factorilor stilului de viață cotidian, dar nu întotdeauna.

„Atunci când modificările comportamentale nu rezolvă problema, trebuie să luăm în considerare celelalte cauze mai puțin frecvente ale oboselii”, spune Dr. Ram.

„Acestea includ totul, de la tulburările de somn și medicamentele pe care le puteți lua până la numeroasele afecțiuni de sănătate pentru care oboseala este un simptom. Dintre care, unele sunt mai frecvente decât altele”.

De exemplu, apneea obstructivă în somn este o afecțiune foarte frecventă care poate provoca oboseală în timpul zilei. Aceasta este diagnosticată cu ajutorul unui studiu al somnului.

„O persoană cu apnee în somn s-ar putea să nu știe că o are”, spune Dr. Ram. „Nu este neobișnuit ca cineva care este obosit tot timpul și nu se simte odihnit după un somn adecvat să se lupte cu această problemă fără să știe.”

Medicamentele eliberate pe bază de rețetă – cum ar fi benzodiazepinele, beta-blocantele și opioidele – și opțiunile eliberate fără rețetă, cum ar fi anumite antihistaminice, pot provoca, de asemenea, oboseală. La fel pot face și multe afecțiuni medicale, de la deficiențe de vitamine, probleme de greutate, anxietate și depresie la dezechilibre hormonale, tulburări autoimune, probleme cardiace și altele.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel