Persoanele care se îmbujorează la față după ce au băut alcool sunt mai predispuse la hipertensiune arterială.
Înroşirea feţei în cazul consumului de alcool este întâlnită mai des în rândul femeilor şi la persoanele originare din estul Asiei şi este considerată de medici drept un semn al unei sensibilităţi mai mari la alcool sau chiar de intoleranţă la această substanţă.
Fenomenul este legat de faptul că organismul acestor persoane nu poate descompune eficient acetaldehida, un produs rezultat din metabolizarea alcoolului; ca urmare, aceasta se acumulează în corp.
Dar această reacţie la alcool este asociată şi cu un risc pentru sănătate: persoanele care se înroşesc la faţă când beau alcool prezintă un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Naţională Chungnam, din Daejeon, Coreea de Sud.
Ei au studiat 1.763 de bărbaţi coreeni, dintre care 527 prezentau reacţia de înroşire a feţei asociat cu consumul de alcool, 948 nu prezentau această reacţie şi 288 nu consumau alcool.
Dintre cei care se înroşeau la faţă când beau, aceia care consumau mai mult de 4 băuturi alcoolice pe săptămână aveau un risc de hipertensiune de două ori mai mare decât cei care nu beau alcool; în schimb, cei care nu se înroşeau când beau prezentau un risc crescut de hipertensiune doar când beau mai mult de 8 băuturi alcoolice pe săptămână.
Cu alte cuvinte, cei care se înroşeau când beau aveau un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială la niveluri de consum mai mici decât cei ce nu aveau reacţia de înroşire a feţei. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Alcoholism: Clinical & Experimental Research.
Consumul excesiv de alcool este un factor de risc binecunoscut pentru apariţia hipertensiunii arteriale, iar aceste noi descoperiri sugerează că persoanele care prezintă reacţia de înroşire a feţei au un risc mai mare, chiar dacă beau mai puţin comparativ cu cei care nu prezintă acestă reacţie la alcool.
După opinia autorilor articolului, „medicii ar trebui să ia în considerare reacţia pacienţilor la alcool atunci când evaluează riscul acestora de a face hipertensiune.”
Persoanele care se înroşesc la faţă când consumă alcool au şi un risc mai mare de a dezvolta cancer al esofagului, au arătat cercetări anterioare. Pe de altă parte, alte studii arată că, în ţările unde o mare parte a populaţiei prezintă gena asociată cu această reacţie, rata alcoolismului este mai mică, poate din cauza efectelor neplăcute pe care le resimt, când consumă lacool, cei care nu pot metaboliza eficient acetaldehida.
Încă nu se ştie de ce această reacţie măreşte riscul apariţiei hipertensiunii, dar se crede că acumularea acetaldehidei ar fi cauza. E posibil, spun cercetătorii, ca acetaldehida să producă dilatarea vaselor de sânge din piele şi alte organe periferice, scăzând astfel fluxul sanguin spre organele centrale ale corpului; în acest caz, organismul ar încerca să compenseze alimentarea mai redusă cu sânge a acestor organe secretând hormoni care să mărească presiunea sângelui în vase (tensiunea arterială.)
Ca urmare a acestor descoperiri, specialiştii recomandă persoanelor care prezintă reacţia de înroşire a feţei la ingestia de alcool să limiteze consumul de băuturi alcoolice, pentru a preveni apariţia hipertensiunii.