Sari la conținut

Te îngrași repede și slăbești greu? Iată ce faci greșit

Tot ce trebuie să faci ca să îți stimulezi metabolismul, pentru a slăbi mai ușor, e să îți întărești mușchii, să bei multă apă și să stai cât mai mult timp în picioare.

Mai există, însă, și alți factori care îți influențează metabolismul.

1. Eviți lactatele

Mușchii stimulează metabolismul, iar femeile care consumă 3-4 porții de lactate pe zi pierd mai multă grăsime și pun mai multă masă musculară decât cele care se feresc de lactate, potrivit cercetărorilor de la Universitatea McMaster. ”Lactatele sunt o sursă importantă de proteine de calitate, zer și cazeină. Zerul ajută la sinteza proteinelor și la dezvoltarea musculaturii, în timp ce cazeina împiedică metabolizarea proteinelor”, explică nutriționistul Brian St. Pierre.

2. E prea cald în dormitor

Cercetătorii au descoperit că temperaturile reci pot stimula dezvoltarea în corp a grăsimii brune, un tip special de grăsime care accelerează metabolismul. Aceasta poate îmbunătăţi sănătatea metabolică şi poate proteja împotriva obezităţii şi a diabetului.

De-a lungul a patru luni, cinci bărbaţi sănătoşi au fost rugaţi să-şi trăiască viaţa în mod normal în timpul zilei, dar să doarmă într-un laborator special din Bethesda, Maryland. În prima lună, în laborator a fost menţinută temperatura de 24˚C, o temperatură termo-neutră la care corpul nu trebuie să „muncească” pentru a produce sau pentru a pierde căldură. În a doua lună, temperatura a fost scăzută la 19˚C, ca apoi să fie crescută la 24˚C pentru cea de-a treia lună, urmând ca în ultima lună să fie urcată la 27˚C.

La finalul fiecărei luni, cercetătorii au măsurat nivelul de grăsime brună al bărbaţilor şi i-au evaluat pe aceştia pentru a identifica schimbările metabolice. „Luna rece a dus la creşterea nivelului de grăsime brună cu 30%-40%. În timpul celei de-a doua luni termo-neutre, de 24˚C, grăsimea brună a scăzut la nivelul iniţial. Când am ridicat temperatura la 27˚C, nivelul grăsimii brune a scăzut sub nivelul de bază”, au explicat oamenii de ştiinţă.

3. Ai renunțat la carbohidrați

E adevărat că în urma studiilor a reieșit că o dietă săracă în carbohidrați e mai eficientă decât una săracă în grăsimi. Însă nu trebuie să renunți de tot la carbohidrați, mai ales dacă faci exerciții regulat. ”În timpul exercițiilor, mușchii au nevoie de glicogenul din carbohidrați. Dacă nu consumi suficenți carbohidrați, nu vei avea energie să faci exerciții intense, așa că vei arde mai puține calorii. Consumă o porție de carbohidrați la fiecare masă, precum ovăz, orez brun sau cartofi dulci”, este sfatul nutriționistului St. Pierre.
4. Te grăbești când faci exerciții

Exercițiile de forță sunt ideale pentru dezvoltarea mușchilor. Însă, dacă le faci prea repede, nu vei obține rezultate: metabolismul nu va fi accelerat. Mișcările eccentrice sunt mai solicitante pentru mușchi drept urmare recuperarea durează mai mult decât după antrenamentul obișnuit. Asta înseamnă că vei arde mai multe calorii. Cercetătorii greci au descoperit că femeile care fac exerciții de forță care se concentrează pe mișcări eccentrice, o dată pe săptămână, ard mai multă grăsime decât cele care fac doar exerciții cardio.
5. Nu iei gustări între mese

Cercetătorii susțin că acizii grași polinesaturați din nuci sau alune accelerează activitatea unor gene care controlează arderea grăsimilor. Așa că vei slăbi mai repede dacă mănânci un pumn de nuci sau alune pe zi.

6. Te concentrezi pe durata exercițiilor nu și pe intensitate

Există un motiv pentru care intervalele scurte de exerciții intense sunt atât de populare în ultimul timp. Femeile care fac 20 de minute de exerciții intense, de trei ori pe săptămână, au pierdut cu aproape trei kilograme mai mult decât cele care fac 40 de minute de exerciții moderate, de trei ori pe săptămână. ”Exercițiile intense au efect și după terminarea lor, astfel că vei continua să arzi calorii pe tot parcursul zilei”, adaugă St. Pierre.

7.Folosești doar sare de mare

Sarea de mare este o opțiune sănătoasă, însă nu conține iod, un element important pentru glanda tiroidă, cea care controlează metabolismul. Fără o cantitate adecvată de iod, tiroida nu produce suficienți hormoni și metabolismul este încetinit.

8. Faci exerciții la ore nepotrivite

Lumina zilei este esențială pentru buna funcționare a metabolismului, de aceea exercițiile făcute dimineața sunt mai eficiente.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel