Sari la conținut

Cum să nu te îngrași după 50 de ani, când metabolismul încetinește

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Te îngrași după o vârstă. Este mit sau adevăr? Indiferent de vârstă trebuie să ai grijă la silueta ta, fiindcă ea reflectă și cât de sănătoasă ești ca femeie, nu doar cum arăți.

Cu atât mai mult cu cât înaintezi în vârstă kilogramele acumulate în plus vor fi date la o parte mult mai greu. Respectă anumite reguli și totul va fi bine.

Foarte important de menționat încă de la început: dincolo de aspectul inestetic, grăsimea depusă pe abdomen este un factor de risc pentru apariția diabetului zaharat dar și a bolilor cardiovasculare.

Înaintarea în vârstă face ca țesutul adipos să fie repartizat mai mult pe talie decât pe coapse, iar toate aceste modificări sunt însoțite de diminuarea densității osoase, de accentuarea retenției de apa. Dar dacă ai o dieta corecta, adecvată vârstei, faci sport și ai grijă la excesele alimentare poți evita aceste lucruri.

Iată ce reguli este bine să respecți:

Nu mânca între mese dulciuri sau câte o gustare. Aceste mici plăceri culinare pe care ești tentată să le iei între mese nu vor face decât să deregleze organismului și să ducă la acumularea multor kilograme. Dacă totuși nu te poți abține și ai pofte multiple, măcar alege alimente care au puține calorii. De exemplu, poți mânca legume proaspete așa cum sunt: roșiile, ardeii, castraveții, conopidă.

Ai grijă să respecți cele 3 mese principale ale zilei. Cea mai bună soluție, spun specialiștii este să mănânci la ore fixe. Să nu faci excese alimentare, să consumi doar cât ai nevoie pentru a-ți potoli foamea fizică nu și pe cea emoțională. De asemenea, alege în meniul tău zilnic alimente sănătoase, cele care sunt pline de nutrienți, vitamine, minerale, nu calorii goale.

Nu renunța complet la proteinele de origine animală ca să nu ai eventuale probleme. Acestea trebuiesc numai diminuate cantitativ.

Foarte important: renunță la alcool sau consumă alcool doar la ocazii speciale. Consumul de alcool vine la pachet cu o mulțime de calorii pe care sigur nu le dorești.

Uite ce ai putea să consumi cu încredere după 50 de ani:

  • Alimente bogate în fitoestrogeni așa cum sunt: mazărea, fasole, linte, cereale integrale, mere, pere.
  • Alimente bogate în vitaminele A, C, E: mango, piersici, pepene galben, pătrunjel, citrice.
  • Alimente care conțin vitamine din grupul B-urilor: lapte, produse lactate, carne slabă de curcan, ouă.
  • Alimente care să conțină mult fier: carne, pește, stridii, legume verzi, fructe proaspete.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel