Sari la conținut

Te îmbolnăvește masca din cauza intoxicației cu dioxid de carbon? Specialiștii au dezvăluit adevărul despre purtarea măștii

Italia impune noi restricții pentru stoparea răspândirea COVID-19
masca

Din cuprinsul articolului

Te îmbolnăvește masca? E eficientă cu adevărat? Chiar dacă există dovezi științifice care arată clar că masca de protecție previne răspândirea noului coronavirus, multe persoane refuză să o poarte susținând fie că nu are efect, fie că e incomodă sau, mai rău, că le pune în pericol sănătatea. 

Așa că dr. Vinisha Amin, medic la Universitatea Maryland Upper Chesapeake Health din SUA, se adresează tuturor acestor mituri răspândite de sceptici.

1. Măștile nu au efect

„Hai să demontăm acest mit!” ne îndeamnă dr. Vinisha Amin. ”Măștile sunt utile și eficiente și te protejează atât pe tine cât și pe cei dragi ție de virus”.

„Există o multitudine de date științifice care susțin această recomandare”, a adăugat medicul. Măștile funcționează pe un principiu extrem de simplu: împiedică răspândirea picăturilor de salivă care conțin virus, atunci când vorbim, tușim, strănutăm.

„În lumea științifică, tratamentul bazat pe dovezi are prioritate, iar noi trebuie să avem încredere în medicii și comunitatea noastră științifică atunci când fac astfel de recomandări”, a mai spus dr. Amin.

2. Sunt atât de incomode de purtat

„Asta înseamnă că ai încercat doar o singură mască și ai renunțat rapid la a găsi una care ți se potrivește”, a adăugat medicul.

„Da, pot crea umiditate, dar în această situație, purtați o mască din bumbac, care este un material mai respirabil decât poliesterul. Da, s-ar putea să vă rănească urechile. În această situație, optați pentru o mască cu  bandă elastică mai moale ca să nu vă irite pielea ”, ne făstuiește specialistul.

„Da, poate aburi ochelarii. Și eu sunt purtătoare de ochelari și am aceeași problemă. În această situație, așezați-vă ochelarii deasupra măștii pe podul nasului pentru a preveni alunecarea măștii și pentru a împiedica aburirea ochelarilor,” explică dr. Amin.

Te îmbolnăvește masca? Sigur nu!

3. Mă voi îmbolnăvi din cauza acumulării de dioxid de carbon

„Nu există absolut niciun motiv științific care să susțină afirmația că există acumulări de dioxid de carbon din cauza măștilor de protecție”, ne asigură medicul.

„Profesioniștii din domeniul sanitar, cum ar fi chirurgii, folosesc măști mai strânse și mai impenetrabile de zeci de ani, cu toate acestea, sunt încă capabili să respire prin ele”, a atras atenția specialistul.

Un studiu recent a fost realizat în cazul măștilor FFP2. Oamenii care purtau măști au făcut exerciții fizice de o intensitate moderată, pe o durată de timp de peste o oră. Cercetătorii au măsurat nivelurile de oxigen și de dioxid de carbon în sânge și nu a existat nicio schimbare.

4. Nu am un risc ridicat

Dr. Amin a recunoscut că persoanele cele mai vulnerabile sunt cele cu afecțiuni preexistente sau cele cu sistem imunitar slăbit.

Ea a menționat, totuși, că, „deși s-ar putea să fiți sănătoși și în formă, e posibil să nu fiți nici măcar conștienți că ați luat virusul și că l-ați putea transmite persoanelor vulnerabile”.

„Depindem unii de ceilalți pentru bunăstarea și sănătatea noastră ca și comunitate”, a explicat medicul.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel