Din cuprinsul articolului
Te doare călcâiul? Când e recomandat să mergi la medic? Medic: Ar putea să fie vorba de niște nervi blocați sau chiar fractură.
Sunt dureri atât de puternice, încât ne secătuiesc de energie. Durerea de călcâie nu este una destul de întâlnită, dar cine a experimentat-o știe cât de sâcâitoare și ascuțită poate fi.
Doamna doctor Adina Alberts ne sfătuiește cum să recunoaștem ce tip de durere avem ți cum să scăpăm de durerile de călcâi.
Te doare călcâiul? Când e recomandat să mergi la medic?
Iată mesajul integral al cunoscutului medic, postat pe pagina sa de socializare.
„Cum să scapi de durerea de călcâie care nu te lasă să dormi noaptea? Când te poate ajuta un simplu masaj şi când este cazul să mergi la medic? Îţi spun imediat!
Cauzele durerii nocturne de călcâi sunt multiple, de la stilul de viaţă până la diferite boli ascunse.
Până să ajungem la remedii, hai să vedem de câte feluri sunt durerile de călcâie şi cât de periculos este fiecare dintre acestea!
Sub toc- durerea care se instalează chiar în partea inferioară a călcâiului poate fi urmarea unei lovituri de care nici nu-ţi mai aminteşti. Totuşi, dacă nu vezi nicio vânătaie, ar putea să fie vorba despre FASCIITA PLANTARĂ, o inflamaţie a ligamentului care leagă osul călcâiului de degetele de la picioare. O altă cauză a durerii ar putea fi PINTENII CALCANEENI, cunoscuţi în popor şi sub debumirea de „ciocuri”- nişte depuneri ascuţite de calciu.
În spatele călcâiului- acest tip de durere este adesea cauzată de inflamaţia TENDONULUI LUI AHILE (ţesutul care leagă talpa de gleznă) sau de inflamaţia sacilor cu lichid de la încheieturi, care amortizează oasele, conducând la BURSITĂ.
În profunzimea călcâiului. Dacă simţi că te doare călcâiul chiar în interior, este recomandat să te consulte un medic specialist! Şi asta pentru că ar putea fi vorba fie despre nişte NERVI BLOCAŢI. Sau, chiar de o FISURĂ sau chiar FRACTURĂ a osului, produsă în urma unui impact puternic sau a activităţii sportive intense. Sau o osteoporoză avansată pe fond de multe kg în plus.
Care sunt cele mai la îndemână remedii pentru a scăpa de durerea nocturnă de călcâi?
Odihna. Ştiu, sună ciudat, dar, uneori, te dor călcâiele pentru că eşti extenuat. O pernuţă sub picioare şi cîteva ore bune de somn drenează fluidul din picioare.
Stretching. Iată câteva exemple de exerciţii simple care ajută muşchii să se destindă:
1. Întinde degetele în faţă, până simţi că tragi bine de ele, în timp ce eşti culcat în pat. Repetă de câteva ori!
2.Trage încet, cu mâna, degetele către corp şi stai în poziția aceasta cel puţin 30 de secunde. Dacă nu reuşeşti să îţi atingi degetele de la picioare cu mâna, efectueaza mişcarea cu ajutorul unui prosop sau a unei eşarfe.
Comprese reci. Atenuează-ţi durerea, aplicând un pachet de gheaţă pe călcâiul dureros, timp de minim 20 de minute
Masajul. Exercitarea unei presiuni moderate pe zona dureroasă din călcâi eliberează tensiunea şi diminuează considerabil durerea.
Orteza. Dacă ai o orteză pentru picior, poart-o noaptea, pentru că reduce mult inflamația. Atenţie, dacă nu o porţi în mod regulat, o cam pui degeaba…
Medicamentele pe bază de ibuprofen sau naproxen, pot reduce disconfortul produs de durerea nocturnă de la nivelul călcâiului. Sfatul meu este să nu foloseşti medicamente în primele 48 de ore de la prima durere. În acest mod îi dai voie organismului să îşi pună în funcţiune mecanismele naturale de vindecare”, a explicat pe larg medicul Adina Alberts.