Din cuprinsul articolului
Corpul stochează grăsimea în multe zone pentru energie și izolare. Ficatul constă parțial din grăsime. Cu toate acestea, dacă conținutul de grăsime din ficat este prea mare, acesta poate fi un semn al unei boli ale ficatului gras. Schimbările alimentare sunt tratamentul de primă linie pentru această afecțiune hepatică.
Există două tipuri de boli ale ficatului gras: boli hepatice alcoolice și boli hepatice grase nealcoolice. Sarcina poate provoca, de asemenea, boli ale ficatului gras.
Boala ficatului gras dăunează ficatului, împiedicându-l să elimine toxinele și să producă bilă pentru sistemul digestiv. Când ficatul nu poate îndeplini aceste sarcini în mod eficient, pune o persoană în pericol de a dezvolta alte probleme pe tot corpul.
Modificările dietetice și exercițiile fizice regulate sunt modalități cheie de gestionare a bolilor hepatice grase. Cu toate acestea, este posibil ca unele persoane să aibă nevoie să se prezinte la un medic pentru un tratament suplimentar.
Reducerea aportului de calorii și consumul bogat de fibre, alimentele naturale este un bun punct de plecare. Consumul de alimente care conțin carbohidrați, fibre și proteine complexe poate furniza energie susținută și poate promova sațietatea.
Alimentele care reduc inflamația sau ajută organismul să-și repare celulele sunt la fel de importante.
Unii oameni aleg să urmeze planuri specifice de dietă, cum ar fi o dietă pe bază de plante sau dieta mediteraneană. Un dietetician poate ajuta adesea o persoană să creeze un plan de dietă personalizat, potrivit pentru gusturile, simptomele și starea sa de sănătate.
În plus față de aceste linii directoare de bază, unele alimente specifice pot fi deosebit de utile pentru persoanele cu boli ale ficatului gras. Aceste alimente includ:
Usturoiul este un element esențial în multe diete și poate oferi beneficii persoanelor cu boli de ficat gras. Un studiu din 2016 realizat în Advanced Biomedical Research a constatat că suplimentele de usturoi cu pulbere par să contribuie la reducerea greutății corporale și a grăsimilor la cei care suferă de boli hepatice grase.
O revizuire din 2016 a cercetărilor actuale sugerează că consumul de acizi grași omega-3 îmbunătățește nivelurile de grăsime hepatică și nivelurile de colesterol cu lipoproteine cu densitate ridicată (HDL) la persoanele cu boli hepatice grase nealcoolice.
Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această constatare, consumul de alimente bogate în acizi grași omega-3 poate ajuta la scăderea grăsimilor hepatice. Aceste alimente includ:
Consumul de cafea este un ritual de dimineață pentru mulți oameni. Cu toate acestea, poate oferi beneficii dincolo de o explozie de energie pentru persoanele cu boli de ficat gras.
Consumul unei varietăți de legume întregi este util pentru persoanele cu boli ale ficatului gras. Cu toate acestea, broccoli este o legumă pe care o persoană cu boli de ficat gras ar trebui să o ia în considerare în mod serios, incluzând-o în dieta sa.
Un studiu efectuat pe 2016 în Journal of Nutrition a constatat că consumul pe termen lung de broccoli a contribuit la prevenirea acumulării de grăsime în ficatul murin.
Utilizarea ceaiului în scopuri medicinale este o practică care datează de mii de ani.
O revizuire din 2015 în World Journal of Gastroenterology sugerează că ceaiul verde poate ajuta la scăderea nivelului de grăsime din sânge și din tot corpul. Unul dintre studiile incluse a raportat niveluri reduse de grăsime în ficat la persoanele care au consumat 5-10 căni de ceai verde pe zi.
Ceaiul verde oferă mai mulți antioxidanți, cum ar fi catehina, care poate ajuta la îmbunătățirea bolilor hepatice grase.
În timp ce toate nucile sunt o completare excelentă pentru orice plan de dietă, nucile sunt în special bogate în acizi grași omega-3 și pot oferi beneficii persoanelor cu boli hepatice grase.
O revizuire din 2015 a constatat că consumul de nuci a îmbunătățit rezultatele testelor funcției hepatice la persoanele cu boală hepatică grasă nealcoolică.
O revizuire din 2019 în revista Nutrients a constatat că atât proteina din soia, cât și din zer au redus acumularea de grăsimi în ficat.
Rezultatele unui studiu din revizuire au arătat că grăsimea hepatică a scăzut cu 20% la femeile cu obezitate care au consumat 60 de grame de proteine din zer în fiecare zi timp de 4 săptămâni. Proteina din soia conține antioxidanți numiți izoflavoni care ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la reducerea nivelului de grăsimi din organism.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…